1libro1euro

1 Libro = 1 Euro ~ Save The Children

traductor

Charles Darwin quotation

Ignorance more frequently begets confidence than does knowledge: it is those who know little, and not those who know much, who so positively assert that this or that problem will never be solved by science

Jean-Baptiste Colbert quotation

L'art de l'imposition consiste à plumer l'oie pour obtenir le plus possible de plumes avec le moins possible de cris

Somebody quotation

El miedo es la via perfecta hacia el lado oscuro. El miedo lleva a Windows, Windows a la desesperacion, esta al odio hacia Bill Gates y ese odio lleva a LINUX

Vares Velles

Vares Velles
Al Tall

Això és Espanya (vara seguidilla) per Al Tall

dimarts, 26 d’abril del 2011

Murphy. 42

LLEIS DEL TERROR APLICAT

1. Quan repassis els apunts abans d'un examen, te n'adonaràs que les coses més importants son il·legibles.

2. Quant més hauràs estudiat per a un examen, menys segur n'estaràs de quina és la resposta que et demanen.

3. El 80 per 100 de l'examen final està tret de la classe que et vas pelar i del llibre que no has llegit.

4. La nit abans del parcial d'Història, el professor de Biologia et manarà llegir dos centes pàgines sobre insectes.

Corol·lari

Tots els professors estan convençuts que l'única cosa que tens que fer és estudiar la seva assignatura.

5. Si l'examen que has de fer és d'aquells que pots usar llibres, se t'oblidarà dur-los-hi.

Corol·lari

Si tens que redactar un treball a casa, te n'oblidaràs d'on vius.

6. Quan ja estiguis acabant el curs te'n recordaràs de que t'havies matriculat en una assignatura... i mai no has anat a classe.

LLEI DE NATALIE SOBRE L'ÀLGEBRA

No l'entendràs fins després de l'examen.

diumenge, 24 d’abril del 2011

La sopa d'ànec. Un relat d'Enric Ramiro

L'altre dia ja vaig pujar un conte d'Enric Ramiro, publicat com aquest, al Levante. Avui, no només pujaré aquest relat titulat "La sopa d'ànec" sinó que el traduiré per un estimat amic virtual, el professor emèrit José Carlos García Fajardo.

LA SOPA D'ÀNEC.

Un relat d'Enric Ramiro publicat al Levante-EMV del dissabte de glòria 23 d'Abril de 2011, dia de Sant Jordi.

Nasreddín és tot un personatge mític de la tradició popular sufí, una espècie d'antiheroi de l'Islam que visqué a la península d'Anatòlia (actual Turquia) durant l'Edat Mitjana. És molt famós per les seues històries en forma de faula on es barreja l'humor amb l'absurd i la quotidianitat. De fet, el mateix Jaume I, pocs anys abans de la seua mort a la Creu coberta d'Alzira, com no, va fer vindre Nasreddín per a conéixer-lo. El va instal·lar al costat de la Font de Sant Sofí al terme de Llaurí, d'aigües transparents, i ben a prop del Castell de Corbera. Com a benvinguda, li portà un parell d'ànecs de l'Albufera i estigueren sopant i xarrant fins ben entrada la nit Jaume I i Nasreddín.

Al cap d'uns dies, el capità del castell i la seua dona, anaren a veure Nasreddín i aquest els va convidar en agraïment al rei Jaume I que li havia regalat dos ànecs i quedaren tots molt contents. Una setmana després, trucaren a la porta de Nasreddín els fills i les nores del capità del castell. Nasreddín quedà un poc sorprés que vingueren amb tanta familiaritat, però com estava agraït al rei Jaume I i eren família del capità del castell, doncs s'esforçà per convidar-los a dinar eixa meravellosa sopa d'ànec. I tots quedaren molt contents.

Com si fora per ordre setmanal, s'aproparen a la casa els familiars dels fills i les nores del capità del castell. Nasreddín, ja començava a lamentar el fet d'haver conegut Jaume I. Però feu un exercici de contenció budista i amb perill de pujar-li la tensió arterial, els convidà a dinar i quedaren tots molt contents. Tanmateix, eixa cadència setmanal de visites i visites i visites a menjar gratuïtament, turmentava el mític personatge. I com era previsible, amb una matemàtia periodicitat es personaren en aquesta ocasió veïns i veïnes dels fills i nores del capità del castell.

Arribat a aquest punt, Nasreddín féu entrar tot el món i els instal·là al seu menjador. Al cap d'uns minuts, portà una enorme sopera plena únicament d'aigua bullint. Va servir a caramull el bol a tots els convidats. No passà molt de temps, quan un d'ells es va atrevir a manifestar la sorpresa general dient:

-Benvolgut i admirat Nasreddín, per Alà, pel Santíssim Crist i pel Crist de la Passió que mai hem vist una cosa semblant. Només ens has donat aigua bullint!

Aleshores, ell va respondre amb gran tranquil·litat i solemnitat:

-Benvolguts veïns i veïnes dels fills i de les nores del capità del castell de Corbera, açò no és aigua. És la sopa d'ànec, de la sopa d'ànec, de la sopa d'ànec, de la sopa d'ànec i etcètera d'aquells dos animals que em va regalar el rei Jaume I. I estic molt content i molt agraït.

De vegades un regal pot eixir ben car, molt per damunt del natural i just agraïment que cal manifestar. Tot depén de la sinceritat i voluntat amb què s'ha fet el detall, i de la seua recepció. També podem interpretr la història en que durant un moment existeix una veritat, la substanciosa sopa d'ànec, però són pocs els qui poden tastar-la en una primera edició original. La majoria rep una versió de la sopa d'ànec passada de persona en persona, de generació en generació, de mitjans de comunicació en mitjans de comunicació i no sap igual ni molt menys. Però, clar està, també depén molt del trellat i de la cultura i no tan sols de les carreres i titulacions que es tinguen.

Inspirat en "La sopa de pato" a La sabiduría de los cuentos d'Alejandro Jodorwsky, Ediciones Obelisco, pp. 78-79

enricramiro@hotmail.com


LA SOPA DE PATO

Nasreddín es todo un personaje mítico de la tradición popular sufí, una especie de antihéroe del Islam que vivió en la península de Anatolia (actual Turquía) durante la Edad Media. Es muy famoso por sus historias en forma de fábula donde se mezclan el humor con el absurdo y lo cotidiano. De hecho, el propio Jaume I, poco antes de su muerte en la Cruz Cubierta de Alzira, cómo no, hizo venir a Nasreddín con ánimo de conocerlo. Lo instaló al lado de la Font de Sant Sofí, en el término de Llaurí, de aguas transparentes, y muy cerca del castillo de Corbera. Como bienvenida, le trajo un par de patos de la Albufera y estuvieron cenando y charlando hasta bien entrada la noche Jaume I y Nasreddín.

A los pocos días, el capitán del castillo y su esposa, fueron a ver a Nasreddín y este los invitó en agradecimiento al rey Jaume I que le había regalado dos patos y todos quedaron muy contentos. Una semana más tarde, llamaron a la puerta de Nasreddín los hijos y las nueras del capitán del castillo. Nasreddín se quedó algo sorprendido de que acudieran con tanta familiaridad, pero como se sentía agradecido al rey Jaume I y eran familia del capitán del castillo, se esforzó en invitarlos a comer de esa maravillosa sopa de pato. Y todos quedaron contentísimos.

Como siguiendo un orden semanal, se acercaron a la casa los familiares de los hijos y las nueras del capitán del castillo. Nasreddín, ya empezaba a lamentarse de haber conocido a Jaume I. Pero hizó un ejercicio de contenció budista y, en peligro de una subida de su tensión arterial, los invitó a comer y todos quedaron muy contentos. Sin embargo, esa cadencia semanal de visitas y visitas a comer gratis, atormentaba al mítico personaje. Y como era de prever, con una periodicidad matemática, en esta ocasión se personaron los vecinos y vecinas de los hijos y nueras del capitán del castillo.

Llegados a este punto, Nasreddín hizo entrar a todo el mundo y los instaló en el comedor. A los pocos minutos, hizó su entrada un sopera llena tan sólo de agua hirviendo. Sirvió hasta rebosar el bol de cada uno de los invitados. No pasó mucho tiempo, cuando uno de ellos se atrevió a manifestar la sorpresa general diciendo:

-Querido y admirado Nasreddín, ¡por Alá, por el Santísimo Cristo y por el Cristo de la Pasión, juro que nunca hemos visto nada parecido. Sólo nos has servido agua hirviendo!

Entonces, él respondió con gran tranquilidad y solemnidad:

-Queridos vecinos y vecinas de los hijos y las nueras del capitán del castillo de Corbera, esto no es agua. Es la sopa de pato, de la sopa de pato, de la sopa de pato, de la sopa de pato, etcétera de aquellos dos animales que me regaló el rey Jaume I. Y le estoy muy contento y agradecido.

A veces un regalo puede salir muy caro, muy por encima del natural y justo agradecimiento que hay que manifestar. Todo depende de la sinceridad y voluntad con que se haya hecho el detalle, y se haya recibido. También podemos interpretar la historia como que, durante un momento, existe una verdad: la sustanciosa sopa de pato, pero pocos son los que la pueden paladear en una primera edición original. La inmensa mayoría recibe una versión de la sopa de pato pasada de persona a persona, de generación en generación, de medios de comunicación a medios de comunicación y no tiene el mismo sabor, ni mucho menos. Pero, claro está, también depende mucho del sentido común y de la cultura que se tenga, que no debemos confundir con las carreras y titulaciones que se posean.

Inspirado en "La sopa de pato" en La Sabiduría de los cuentos, de Alejandro Jodorowsky, Ediciones Obelisco, pp. 78-79

enricramiro@hotmail.com

De correus rebuts per fer seguir,

Avui he rebut un correu d'una amiga de la que feia un munt de temps que no sabia res. Em reenvia un correu per fer seguir. El correu, una mostra evident de que el segle d'or espanyol no és mort, almenys en quant a les bogeries arbitristes que tan bé denunciaven Quevedo i Cervantes, diu així:

Asunto: FW: si estas de acuerdo difundelo




mandemos la papeleta del senado en blanco todos podemos










SI ESTÁS DE ACUERDO, DIFÚNDELO





SI HAY QUE CORTAR... CORTEMOS






ojo en Belgica llevan casi un año sin gobierno y estan en la gloria, EL SISTEMA FUNCIONA SOLO CON UNAS BUENAS Leyes







España debe bajar su déficit en 9,4 puntos porcentuales en la próxima década, una de las reducciones más drásticas del mundo, según el Fondo Monetario Internacional... que además pide un recorte en las prestaciones sanitarias de nuestro paí s para reducir la deuda. Menudo panorama.

¿No crees que ha llegado el momento de coger el toro por los cuernos?...


ELIMINAR EL SENADO. NORUEGA, SUECIA, DINAMARCA, NO TIENEN SENADO, ALEMANIA SOLO 100 SENADORES, EE.UU. UN SENADOR POR CADA ESTADO. LOS GRANDES TEÓRICOS DEL DERECHO INTERNACIONAL Y CONSTITUCIONAL (DUVERGER, JELLINEC, ETC.) OPINAN QUE ES UNA CÁMARA INNECESARIA, PRESCINDIBLE Y QUE ESTÁ EN EXTINCIÓN, ¿ENTONCES POR QUÉ TENEMOS QUE MANTENER A 260 SENADORES? DE ESTA FORMA AHORRAREMOS 3.500 MILLONES DE EUROS CADA AÑO.

ELIMINAR LA PENSIÓN VITALICIA DE TODOS LOS DIPUTADOS, SENADORES Y DEMÁS "PADRES DE LA PATRIA ".


REVISAR LOS SUELDOS DE ESTOS ALCALDILLOS DE TRES AL CUARTO QUE SE PONEN LOS SUELDOS QUE LES DA LA GANA.

CAMBIAR LAS LEYES, Y ADEMÁS DE CÁRCEL PARA LOS LADRONES, OBLIGAR A QUE TODO EL DINERO QUE HAN ROBADO LOS POLÍTICOS Y DEMÁS "ADJUNTOS" VUELVA A LAS ARCAS DE DONDE HAN SIDO ROBADO. (p.e. Pachulis, Pantojas, Bonos, Juan Guerra, hija de Chavez, Camps, Matas, Munar, etc...)

ELIMINAR TODOS los coches oficiales (no es posible que tengamos más coches oficiales que USA).

Anular TODAS las tarjetas VISA oficiales (que cada uno page con la propia) y poner en la calle a TODOS los "cargos de confianza" (tenemos funcionarios de sobra para encargarse de esas labores).

ELIMINAR A TODOS los diplomáticos excepto un embajador y un cónsul en cada paí s. (No es posible que gastemos en esto más que Alemania y El Reino Unido).

Con eso, y con rebajar un 30% las partidas 4, 6 y 7 de los PRESUPUESTOS GENERALES DEL ESTADO (transferencias a sindicatos, partidos políticos, fundaciones opacas y varios) se ahorrarí an más de 45.000 millones de Euros, no harí a falta tocar las pensiones ni los sueldos de los funcionarios, como tampoco harí a falta recortar 6.000 millones de Euros en inversión pública.


Tiene razón el FMI cuando dice que "un buen plan de ajuste podrí a incluso acelerar la actividad económica".

CON LA MITAD DEL DINERO QUE EL ESTADO SE AHORRARÍA CON ESTAS MEDIDAS, SE ACABARÍA LA CRISIS EN ESPAÑA


He parlat de segle d'or, tot i que no quant a la qualitat literària d'un text, un pamflet diria, tan grosserament ordinari.

I aquesta ha estat la meva resposta:

Estimada Marta, quant de temps sense saber-ne res de tu.

Ja em va dir en Frederic que havien passat a veure-us no fa molt, i que seguies si fa no fa com sempre, cosa de que, com pots suposar, me n'alegro d'allò més.

No difondré la nota que em passes perquè, si bé hi ha coses en les que estic d'acord, com el tema de les targes de crèdit oficials que operen pràcticament sense límit, o la disminució dràstica d'assessors (el nepotisme actual és l'assessorisme), d'altres coses mostren una visió capgirada de la realitat.

Per exemple, Bèlgica continua (ja porta l'any) funcionant sense govern central, perquè els governs autonòmics ho tenen pràcticament tot transferit, i són forts i eficients. Realment Bèlgica no funciona com un estat, sinó com tres: Valònia, Flandes i la regió de Brussel·les. Aquí en Espanya, em fa la impressió que qui ho ha escrit preferiria un govern central fort i fer desaparèixer els autonòmics.

Quant al Senat, coincidesc en que possiblement estigui sobre-dimensionat, degut a la necessitat de descafeïnar la representació de les nacions no castellanoparlants. Açò, com saps, s'aconsegueix donant una representació enorme a les províncies. El Senat, en un estat federal (EEUU, Alemanya) i/o plurinacional (Suïssa, Gran Bretanya, Espanya) resulta indispensable.

Quant a la pensió vitalícia dels nostres representants hi hauria molt que parlar. Saps que es va establir com una defensa d'aquells que havien donat una bona part de la seva vida, en la lluita contra el feixisme, i havien estat expulsats dels seus treballs, o havien anat a raure a una presó. És necessària encara? Jo diria que per aquells que han hagut de deixar el seu treball per representar-nos durant una o més legislatures, sota pena d'incórrer en incompatibilitat, hi hauria d'haver un període de transició dins del qual, i fins que es reincorporessin o trobessin un nou treball, tinguessin el sou assegurat.

Que els lladres haurien de tornar-nos tots els diners furtats, ningú pot dir res en contra, el problema és que no sempre és possible, i els partits, que en molts casos haurien de tenir la responsabilitat civil subsidiària, són prou rics com per contractar els millors advocats (amb el permís de Trillo-Figueroa :) és clar)

I els alcaldes... No ho sé, el del meu poble, metge, del PC, cobra una misèria. Estic d'acord en que hauríem de poder controlar i limitar els seus sous, però aquí entra també la responsabilitat dels votants.

Per acabar, només et diré que les coses no són mai tan senzilles, i que aquesta nota fa ferum de falangistes, i altres feixistes inter-econòmics. No, ho tinc molt clar, no penso pas fer-la seguir. Cosa que no vol dir que estigui content de com hi van les coses en aquesta pell de brau.

Petons

divendres, 22 d’abril del 2011

Murphy. 41

LLEIS PER A LA PROGRAMACIÓ DE CLASSES

1. Si l'assignatura que més t'abellia fer tenia un nombre límit de n estudiants, tu seràs el n + 1 que ha sol·licitat matricular-se.

2. Els horaris són confeccionats amb l'única i exclusiva finalitat de que els estudiants perdin el màxim temps possible entre classes.

Corol·lari

Si, per pura xamba, aconsegueixes tenir dues classes seguides, aquestes seran impartides als dos edificis més allunyats entre ells de tot el recinte universitari.

3. Si, per poder fer una assignatura que t'abelleix molt, cal prèviament estudiar-ne una altra, aquesta darrera només serà oferta al quatrimestre següent al de l'assignatura que desitges.

PRIMERA LLEI DELS EXÀMENS FINALS

Les piles de la calculadora de butxaca, que t'han durat tot el sant curs, s'esgotaran durant l'examen final de matemàtiques.

Corol·lari

Si duus piles de recanvi, seran defectuoses.

SEGONA LLEI DELS EXÀMENS FINALS

El dia de l'examen final més difícil, la companya de classe més massissa i atractiva seurà al teu costat per primer cop en tot el curs.

dijous, 21 d’abril del 2011

Inclús les guerres justes mereixen ser explicades. Una editorial de Le Monde

França està en guerra, però els francesos prefereixen no saber-ne res, o el mínim possible. Aplicable, sens dubte, a Espanya i els espanyols.

Editorial


Même les guerres justes méritent d'être expliquées

La France est en guerre, mais les Français préfèrent n'en rien savoir, ou le moins possible. Aux côtés des Britanniques et de seize pays mandatés par l'ONU et coordonnés par l'OTAN, la France est en guerre en Libye depuis désormais plus d'un mois. Mais la discrétion du débat sur la nature, l'évolution et les conséquences de cette intervention est remarquable.

Ce n'est guère surprenant, dira-t-on. Le consensus est général, en effet, à droite comme à gauche, sur la justesse de la cause défendue par la coalition. Qui pourrait contester que, sans cette intervention, les insurgés de Benghazi auraient été écrasés par les forces du colonel Kadhafi ? Qui peut nier que, dans cette hypothèse, le despote qui dirige son pays depuis plus de quarante ans aurait continué à y faire régner la terreur ? Et comment ne pas voir que c'eût été un signal dramatique pour les aspirations du monde arabe à la liberté ?

Certes. Il n'empêche que cette intervention se prolonge et change peu à peu de nature. La création d'une zone d'exclusion aérienne a redonné espoir aux insurgés de Cyrénaïque, mais elle n'a pas fait chuter le Guide libyen, contrairement aux espoirs initiaux. Loin de là, comme on le constate dramatiquement, depuis des semaines, à Misrata notamment.

Français et Britanniques viennent donc de le confirmer : il va falloir intensifier les frappes aériennes et renforcer l'aide aux insurgés. L'envoi de troupes au sol étant exclu, depuis l'origine, par la résolution 1973 de l'ONU qui encadre cette opération, ce sont des " conseillers militaires " qui vont être dépêchés sur place. " Pour organiser la protection des populations civiles ", prend-on soin de préciser à Paris comme à Londres.

Si les moyens mis en oeuvre se renforcent, le but de cette guerre s'est également précisé. Ou, plus exactement, l'implicite initial est devenu explicite, depuis que Nicolas Sarkozy, Barack Obama et David Cameron ont appelé de concert, publiquement, au départ de Kadhafi.

Sinon un enlisement, c'est en tout cas une installation dans la durée et une prudente mais réelle escalade des moyens mis en oeuvre à laquelle on assiste. Voire un engrenage difficile à maîtriser. Cela mériterait débat. Non par goût de la controverse, mais par souci de la pédagogie. La démocratie parlementaire britannique pourrait donner l'exemple : des voix s'élèvent, outre-Manche, contre cette " mission creep " (cette mission à pas de loup), et rappellent que l'intervention américaine au Vietnam, il y a un demi-siècle, avait également commencé par l'envoi de conseillers militaires sur place.

Le parallèle est anachronique ? On veut l'espérer. Mais l'exemple afghan, l'autre théâtre d'opérations de l'armée française, incite à la prudence. Depuis bientôt dix ans, des soldats français luttent - et meurent - du côté de Kaboul, contre un ennemi insaisissable. De plus en plus nombreux, même s'ils sont tenus à la discrétion, les militaires s'interrogent sur le sens de cet engagement. Faute, là encore, d'un débat national sérieux.

© Le Monde

Murphy. 40

LA REGLA DE LES REGLES

La línia recta no existeix pas.

LLEI DE JONES

Qualsevol persona que, havent fet una contribució significativa a qualsevol camp, resti en ell el temps suficient, acabarà convertint-se en un obstacle pel mencionat camp, obstacle directament proporcional a la importància de la seva contribució original.

LLEI DE MANN (generalitzada)

Quan un científic descobreix un fet publicable, aquest passarà a ser el centre de la seva teoria.

Corol·lari

I, alhora, aquesta teoria passarà a ser el centre de tot el seu pensament científic.

LLEI DE GRELB SOBRE ELS ERRORS

A qualsevol sèrie de càlculs, els errors tendeixen a aparèixer just en el punt contrari a aquell on comences a comprovar si n'hi han errors.

AXIOMA DE ROBERT

L'única cosa que realment existeix són els errors.

COROL·LARI DE BERMAN A L'AXIOMA DE ROBERT

L'error d'un home qualsevol és la informació d'un altre.

LLEI DE LA MANCA DE FIABILITAT

Errar és humà, però per a complicar de debò les coses, cal un ordinador.

REGLA DE SUTIN

De totes les coses que poden fer-se amb un ordinador, les més inútils són sempre les més divertides.

LLEI DE GREER

Un programa d'ordinador fa sempre allò que li ordenes que faci, no el que vols que faci.

AXIOMES INFORMÀTICS DE McCRISTY

. Els arxius d'ajuda mai no estan complets.

. Els errors de software només es corregiran quan la indústria consideri que aquest ha quedat obsolet.

AXIOMA INFORMÀTIC DE LEO BEISER

Quan arxivis res a la memòria, no oblidis mai on ho has desat.

NORMA DE STEINBACH PER ALS SISTEMES DE PROGRAMACIÓ

No tractis mai de verificar una condició d'error que no sàpigues manegar.

dimecres, 20 d’abril del 2011

Un contra-atac exemplar o com fer patir els call-center

Murphy. 39

LLEI DEL TREBALL AL LABORATORI

El vidre calent té absolutament el mateix aspecte que el vidre fred.

REGLA BÀSICA PER ALS TREBALLADORS DELS LABORATORIS

Si no saps què estàs fent, fes-ho amb cura i primor.

REGLA DE FINAGLE

El treball en equip és fonamental. Et permetrà donar-li la culpa a l'altre.

CREDO DE FINAGLE

La ciència és veritable, no deixis que et confonguin els fets.

LLEI DE MUENCH

Cap cosa perfecciona tant una innovació com la manca de control.

LLEI DE LERMAN SOBRE LA TECNOLOGIA

Qualsevol problema tècnic pot ser solucionat si contem amb prou temps i diners.

Corol·lari de Lerman

Mai no n'hi ha prou temps ni diners.

LLEIS DE VESILIND SOBRE L'EXPERIMENTACIÓ

1. Si la repetició d'un experiment pot plantejar problemes, fes-lo només una vegada.

2. Si hi ha que fer un ajust en línia recta, agafa només dos punts de referència.

PRIMER POSTULAT DE THUMB

És millor resoldre un problema amb una aproximació d'anar per casa i conèixer la solució amb un 10% d'error, que no exigir una solució exacta, i no trobar-ne cap.

SEGON POSTULAT DE THUMB

Una falsedat pràctica i senzilla d'entendre és més útil que una veritat complexa i incomprensible.

dimarts, 19 d’abril del 2011

Murphy. 38

LLEI DE FELSON

Furtar les idees d'una persona és plagi. Furtar-ne les de moltes és investigació.

REGLES DE PAVLU PER A L'ECONOMIA A LA INVESTIGACIÓ

1. Nega l'última veritat establerta a la llista.

2. Afegeix la teva veritat.

3. Envia la nova llista als teus col·legues.

LLEI DEL SENYOR COOPER

Si no comprens un terme específic d'un text tècnic, oblida-te'n d'ell. El text continuarà tenint sentit sense ell.

COROL·LARI DE BOGOVICH A LA LLEI DEL SENYOR COOPER

Si el text no en té de sentit sense aquesta paraula, tampoc no en tindria amb ella.

LLEI DE MEREDITH DE SUPERVIVÈNCIA A LA UNIVERSITAT

No permetis mai que el professor de la teva especialitat se n'adoni de que existeixes.

LLEI D'ELLARD

. Qui vol aprendre, aprendrà.

. Qui no vol aprendre, serà director d'empresa.

. Aquells que són incapaços d'aprendre i de dirigir empreses, seran els qui controlaran fins a la mort la concessió de beques a les empreses.

LLEI DE VILE PER ALS EDUCADORS

Ningú està atent a classe fins que no fiques la pota.

LLEI DE VILE SOBRE L'ORDRE DELS PAPERS

En un munt, tots els papers que van darrere del primer, estan, o bé del revés, o bé cap avall, fins que els ordenes. Després, el procés es repeteix.

LLEI DE WEINER SOBRE LES BIBLIOTEQUES

Mai no hi ha respostes, només referències a altres texts.

dilluns, 18 d’abril del 2011

Sanitat. Índia rellança la medicina tradicional. Un article de Le Monde

Ayurveda i Ioga, dues medicines tradicionals a les quals Índia està, afortunadament, tornant. Per sort per als ciutadans d'aquest enorme país, la democràcia parlamentària més gran del món.

Santé : l'Inde relance la médecine traditionnelle

New Delhi Correspondance

Trop chers, les traitements à l'occidentale restent inaccessibles pour une grande majorité de la population

L'L'Inde se tourne de plus en plus vers les médecines traditionnelles pour soigner sa population, en particulier dans les zones rurales, et combler son retard en matière de santé publique. " Le pays ne peut pas suivre aveuglément le modèle occidental des hôpitaux 5 étoiles. Nous devons revenir à nos racines et développer un modèle de santé économique et durable qui inclut les méthodes de soin traditionnelles ", a déclaré Sam Pitroda, conseiller du premier ministre indien et directeur du Conseil national pour l'innovation, lors de l'inauguration, en mars, de l'Institut d'Ayurveda et de médecine intégrative, à Bangalore.

Le pays redécouvre donc les avantages de la médecine traditionnelle, après s'être exclusivement tourné vers la médecine allopathique, occidentale, et avoir développé une importante industrie de médicaments génériques. L'Inde se trouve aujourd'hui dans une situation paradoxale : des hôpitaux de luxe, surtout fréquentés par des touristes médicaux, se construisent dans les grandes villes, alors que les campagnes sont désertées par les médecins.

Avec des dépenses de santé qui ne dépassent pas 1,1 % du budget de l'Etat, l'une des contributions les plus faibles au monde, les frais médicaux sont pris en charge directement par la grande majorité des patients. Or seuls 10 % d'entre eux sont couverts par une assurance-maladie. Il en résulte de fortes inégalités dans l'accès aux soins, selon les populations.

Chez les plus pauvres, la mortalité infantile touche 8 % des enfants de moins de 5 ans contre 3 % chez les plus aisés. Au sud, dans l'Etat du Kerala, où le taux d'alphabétisation est l'un des plus élevés du pays, l'espérance de vie est de 74 ans, contre 56 ans dans le Madhya Pradesh, le grand Etat du centre.

6 500 variétés de plantes

Les médecines traditionnelles permettent de réduire ces inégalités en offrant des traitements moins coûteux et, surtout, plus accessibles. Nul besoin d'acheter des médicaments quand un jardin ayurvédique est entretenu dans le village, et que le savoir-faire en matière de soin traditionnel existe déjà sur place.

Mais la médecine traditionnelle ne s'exerce pas seulement à la campagne. Elle intéresse aussi dans les grandes villes. La découverte récente, dans le pays, de bactéries multi-résistantes aux antibiotiques (qui portent le gène NDM-1), l'a ainsi remise au goût du jour. Basée sur les plantes, elle permet en effet, selon ses promoteurs, d'éviter la consommation excessive et inappropriée d'antibiotiques, celle-ci favorisant l'émergence de résistances bactériennes.

" En cas d'urgence, et pour certaines maladies, la médecine allopathique est la mieux appropriée. Mais pour les soins de prévention ou même pour guérir les troubles mentaux par exemple, la médecine traditionnelle, comme le yoga, est conseillée ", explique Darshan Shankar, président de l'Institut d'Ayurveda à Bangalore. C'est vers un système de " médecine intégrative ", alliant médecine traditionnelle et allopathique, que l'Inde aimerait se diriger. " Nous vivons une situation paradoxale : alors que les patients indiens sont demandeurs de soins traditionnels, notre système de santé, que ce soit dans le domaine de la formation ou de la recherche, n'offre pas encore grand-chose ", poursuit Darshan Shankar.

En 2003, le ministère indien de la santé a créé en son sein un département consacré au développement des médecines traditionnelles, comme le yoga ou l'Ayurveda. Son objectif est de former des soignants, financer la recherche, et contrôler la qualité des traitements offerts dans ce domaine. Le gouvernement veut aussi empêcher les laboratoires pharmaceutiques de breveter, à l'étranger, les remèdes de la médecine traditionnelle indienne. Ceux-ci utilisent plus de 6 500 variétés de plantes, mais aussi des minéraux et des substances animales comme le musc de daim.

Environ 100 000 manuels de pharmacologie ont été recensés. " Nous voulons promouvoir nous-mêmes notre expertise, nos méthodes de soins à l'étranger ", explique Rajinde Sood, du ministère indien de la santé. Les responsables indiens s'enorgueillissent d'avoir fait progresser les médecines alternatives dans le pays, au moins dans les statistiques.

L'Inde recensait, en 2008, 3 371 cliniques pouvant dispenser des soins traditionnels et près de 750 000 médecins inscrits dans cette spécialité. Mais nombre d'entre eux pratiquent en fait la médecine allopathique, et certains manquent de formation. La commission des comptes publics a également épinglé, en mars, la Mission nationale de santé en milieu rural (NHRM) après avoir découvert que des cliniques, dont certaines de médecine traditionnelle, étaient utilisées comme greniers à blé ou comme étables, ou ne respectaient pas les règles élémentaires d'hygiène.

Le ministère indien de la santé a engagé un vaste audit sur la place des médecines traditionnelles dans le pays afin de proposer, en 2012, de nouvelles mesures et formuler une nouvelle politique.

Julien Bouissou

© Le Monde

L'espermograma del meu iaio. Un relat d'Enric Ramiro.

L'ESPERMOGRAMA DEL MEU IAIO.

Enric Ramiro.

Publicat al diari Levante el dissabte 16 d'Abril de 2011.

Temps era temps quan es pensava que la dona era la responsable de la major part dels casos d'infertilitat. Mentre l'home fóra capaç de mantindre un coit, se suposava que era suficient per a poder fecundar la seua parella. Tanmateix, l'avanç en els estudis sobre fertilitat ha demostrat que són nombrosos els casos de parelles que no aconsegueixen l'embaràs perquè existeixen problemes masculins que tenen a veure amb la producció d'espermatozoides i la seua qualitat.

És per això que el doctor Guillem li va demanar un espermatograma a Ramon, un home de 71 anys del barri de Russafa que vivia a prop de l'estació de la Renfe. I clar, Ramon hagué de consultar el diccionari per a buscar el nom que havia posat el metge amb la seua lletra cal·ligràfica tan característica d'aquests professionals. L'obrí i va llegir mentre se li anaven alçant les celles: "L'espermograma és una anàlisi de laboratori en la qual s'avaluen distints paràmetres. És necessària una mostra de semen obtinguda per masturbació i lliurada al laboratori abans d'una hora de la seua producció."

Al dia següent, l'indígena valenciano-parlant tornà al consultori del doctor Guillem i li va lliurar el flascó de plàstic que li havia donat per a encapsular el líquid produït pels òrgans de reproducció masculins, que contenia els espermatozoides i servia per a fertilitzar els oòcits femenins. Però el recipient estava més net que una patena. El doctor, que tenia pressa perquè a cada pacient li correspon únicament cinc minuts en atenció primària, li preguntà directament:

-Però, què ha passat senyor Ramon?

-Doncs que primer ho vaig intentar amb la mà dreta i no va servir. No vull dir la mà dreta, sinó la acció. Després ho vaig intentar amb la mà esquerra i tampoc, ni tan sols amb les dues mans. Seguidament li vaig demanar ajuda a la meua dona, que ho va intentar amb la dreta, amb l'esquerra i amb les dues mans, però res de res. No obstant, la meua senyora i no és perquè siga aragonesa, però és una dona molt insistent i provà amb la boca sense dents i amb les dents posades, però res de res. Vaig cridar la meua nora que fa culturisme i està per mullar moltes coses. Provà una bona estona amb diferents posturetes i no aconseguírem res. Inclús vingué Sancho, el meu fill, que provà amb les dues mans, baix del braç, i fins amb els seus potents genolls, però no poguérem.

El doctor estava ja en estat de shock i amb la tensió alteta perquè era molt sensible i de capital, i li va dir molt espantat mirant de reüll el rellotge:

-O siga, que li va demanr ajuda a la seua dona, a la nora i al seu fill?

-Efectivament doctor, entre tots no poguérem destapar el flascó de plàstic.

No sempre hem de suposar accions de les quals no ens informen. A sovint el donar per fet alguns detalls poden canviar les històries i crear malentesos bastas en fets irreals. És per això que un diàleg amb ganes, sense presses ni estereotips ens ajudarà a estar molt ben informats i no a tindre únicament sensacions equivocades.

Inspirat en un correu electrònic tramés per Francesc Espanya el 6-6-2010 a les 9:57

enricramiro@hotmail.com

Murphy. 37

GUIA DE HANDY PER A LA CIÈNCIA MODERNA

1. Si és verd o es belluga, és Biologia.

2. Si fa molta pudor, és Química.

3. Si no funciona, és Física.

EXTENSIONS DE CERF A LA GUIA DE HANDY PER A LA CIÈNCIA MODERNA

4. Si és incomprensible és Matemàtiques.

5. Si no té trellat, és Economia o Filosofia.

PRINCIPI DE BARR SOBRE LA INÈRCIA

Demanar-los a un grup de científics que revisin les seves teories és igual que demanar-los a una colla de policies que revisin la llei.

LA FAL·LÀCIA DE SAGAN

Dir que un ésser humà no és més que un conjunt de molècules, és com dir que una obra de Shakespeare no és més que un conjunt de paraules.

PRIMERA LLEI DE LA FÍSICA DE PARTÍCULES

Quant més curta sigui la vida d'una partícula, més car resultarà produir-la.

SEGONA LLEI DE LA FÍSICA DE PARTÍCULES

Els blocs bàsics que constitueixen la matèria no es troben a la naturalesa.

PRIMERA LLEI DEL PROGRÉS CIENTÍFIC

L'avanç de la ciència pot ser mesurat per la velocitat amb que van acumulant-se excepcions a les lleis establertes abans.

Corol·laris

1. Les excepcions sempre són més nombroses que les regles.

2. Sempre hi han excepcions per a les excepcions establertes.

3. Quan arribes a dominar les excepcions, resulta impossible recordar-se'n de a quina regla corresponen.

EXCLUSIONS DE GOLOMB ALS MODELS MATEMÀTICS

1. No creguis en les conseqüències de 33è ordre d'un model de primer ordre. Lema publicitari: "Cum grano salis".

2. No extrapolis més enllà de la regió indicada. Lema publicitari: "no et passis de la ratlla".

3. No apliquis cap model fins que no comprenguis els principis simplificats sobre els que s'hi basa i no comprovis si són aplicables. Lema publicitari: "Useu d'acord amb les indicacions".

4. No creguis mai que el model és la realitat. Lema publicitari: "no et mengis el menú".

5. No distorsionis la realitat per a que s'ajusti al model. Lema publicitari: "El Mètode Procust".

6. No et limitis a un model només. Utilitzar-ne més d'un pot ser útil per a comprendre els distints aspectes d'un únic fenomen. Lema publicitari: "Legalització de la poligàmia".

7. No defenguis un model desprestigiat. Lema publicitari: "No demanis la lluna en un cove".

8. No t'enamoris del teu model. Lema publicitari: "Pigmalió".

9. No apliquis la terminologia del Tema A al Tema B si no és per enriquir algun dels dos. Lema publicitari: "Renovar-se o morir".

10. No pensis que has destruït un dimoni només perquè li has posat un nom. Lema publicitari: "Rumpelstiltskin".

divendres, 15 d’abril del 2011

Murphy. 36

LLEI DE HERSH

La Bioquímica s'expandeix fins ocupar tot l'espai i temps disponibles al camp editorial.

LLEI DE FETT DEL LABORATORI

No intentis mai repetir un experiment que t'hagi eixit bé.

LLEI DE WYSZOWSKI

Cap experiment és reproduïble.

LLEI DE L'EXACTITUD

Quan hom està treballant per trobar la solució a un problema, sempre és de gran ajuda conèixer la resposta.

LLEI DE YOUNG

Tots els grans descobriments es produeixen per error.

Corol·lari

Quant més grossa sigui la subvenció, més temps és necessari per cometre l'error.

FACTOR D'INUTILITAT

Cap experiment és un fracàs absolut. Sempre el podem fer servir d'exemple negatiu.

LLEI DE PARKINSON SOBRE LA INVESTIGACIÓ MÈDICA

Les investigacions que tenen èxit atreuen les majors subvencions, cosa que impossibilita les posteriors investigacions al mateix camp.

LLEI DE PARKINSON

El progrés de la ciència és inversament proporcional al nombre de revistes especialitzades que es publiquen.

LLEI DE BROOKE

Quan un sistema està completament definit, sempre hi ha algun estúpid que troba alguna cosa que, o bé l'anul·la, o bé l'expandeix fins que no hi hagi déu que el reconegui.

LLEI DE TENENBAUN SOBRE LA REPLICABILITAT

Els resultats més interessants només s'obtenen una vegada.

LLEI DE SOUNDER

La repetició d'un experiment no assegura la seva validesa.

dimecres, 13 d’abril del 2011

Murphy. 35

LLEI DE GORDON

Si una investigació no paga la pena, tampoc no paga la pena fer-la bé.

LLEI DE MURPHY SOBRE LA INVESTIGACIÓ

Les investigacions que realitzis, sobretot si són moltes, tendiran a recolzar les teves teories.

LLEI DE MAIER

Si els fets no s'ajusten a la teoria, cal desfer-se'n d'ells.

Corol·laris

1. Quant més àmplia sigui una teoria, millor.

2. Podem considerar que l'experiment ha estat tot un èxit quan (per ajustar-lo a la teoria) no calgui eliminar un nombre superior de mesures prèviament obtingudes superior al 50 per 100.

LLEI DE WILLIAMS I HOLLAND

Si reunim un nombre suficient de dades, podrem demostrar qualsevol cosa emprant bé l'estadística.

LLEI DE PEER

La solució d'un problema canvia la naturalesa d'aquest.

LLEI DE HARVARD

En condicions rigorosament controlades de pressió, temperatura, volum, humitat i demés variables, l'organisme actuarà com li roti pels ous.

QUARTA LLEI DE LES REVISIONS

Després de molt exactes i nombroses anàlisis fetes amb extremada cura d'una mostra, sempre resulta que no era aquesta la que teníem que analitzar.

dimarts, 12 d’abril del 2011

Murphy. 34

LLEI DE JOHNSON

Quan un aparell mecànic falla, ho fa sempre al moment més inoportú.

LLEI DE WATSON

La fiabilitat d'una màquina és inversament proporcional al nombre i la categoria de les persones que la fan anar.

LLEI DE WYSZKOWSKI

Qualsevol cosa pot arribar a funcionar si la tens suficient temps a les mans.

LLEI DE SATTINGER

Funcionaria millor si ho connectessis a l'endoll.

LLEI DE LOWERY

Si s'ha quedat enganxat, força-ho; si es trenca, és que hi havia que canviar-ho de totes formes.

REGLA DEL TOCADISCS

L'accessori més car és el que menys utilitzes.

LLEI DE SCHMIDT

Si potineges una cosa molt de temps, acabaràs trencant-la.

LLEI DE FUDD SOBRE L'OPOSICIÓ

Quan empentis alguna cosa amb molta força, caurà a terra.

LLEI D'ANTHONY SOBRE LA FORÇA

No ho forcis. Compra't un martell més gros.

POSTULAT DE HORNER SOBRE ELS MANIFASSERS

La destresa és directament proporcional al nombre d'aparells que hagis fet totalment malbé.

AXIOMA DE CAHN

Quan falli tot, llegeix les instruccions.

PRINCIPI DELS APARELLS DE MÚLTIPLES USOS

Quan menys coses pugui fer un aparell, millor les farà.

PRINCIPI DE COOPER

Totes les màquines són amplificadors.

LLEI DE JENKINSON

De totes formes, no funcionarà.

dilluns, 11 d’abril del 2011

Murphy. 33

PRINCIPIO DE POLLYANNA SOBRE LA IBM

Les màquines deuen funcionar i les persones deuen pensar.

LLEI DE LA PERVERSITAT DE LA NATURALESA

És impossible determinar a priori a quina banda de la torrada cal posar-hi la mantega.

LLEI DE LA GRAVETAT SELECTIVA

Tots els objectes cauen a terra en la forma en la qual més desperfectes causen.

Corol·lari de Jenning

La probabilitat que la torrada caigui amb la mantega cap per avall és directament proporcional al preu de la catifa.

Corol·lari de Klipstein

La peça més delicada serà la que caurà primer.

LLEI DE SPRINKEL

Les coses sempre cauen en angle recte.

LLEI DE LA MOLÈSTIA

Quan estiguis fent un treball manual i desis una ferramenta perquè hi ets segur de no tornar-la a utilitzar més, la tornaràs a necessitar al cap d'un moment.

LLEI D'ANTHONY SOBRE EL TALLER

Qualsevol ferramenta quan la deixes, roda fins el racó més inaccessible del taller.

Corol·lari

Quan hi vagis a recollir-la toparàs amb unes altres ferramentes i t'hi faràs pols els peus.

PRINCIPI DELS RECANVIS

Els recanvis són més o menys accessibles i això és directament proporcional a la seva grandària i inversament proporcional a la urgència de finalitzar el treball.

LLEI DE PAUL

És impossible caure més avall de terra.

diumenge, 10 d’abril del 2011

Murphy. 32

LLEI DE RAP SOBRE LA REPRODUCCIÓ INANIMADA

Si desmuntes una cosa, la tornes a muntar i repeteixes aquest procés unes quantes vegades, al final en tindràs dues.

PRIMERA LLEI DE LES REVISIONS

El dissenyador rebrà la notificació de que té que modificar el seu disseny després - i únicament després - de que haurà acabat els plànols. (Sovint aquesta llei es anomenada Llei de "I ens ho dius ara!")

Corol·lari

En certes ocasions, quan te n'adones que hi ha una forma correcta evident i una altra errònia, és aconsellable elegir la forma equivocada per tal d'accelerar la revisió posterior.

EQUACIONS DE SNAFU

1. A qualsevol problema amb n equacions, sempre n'hi hauran n+1 incògnites.

2. La informació més necessària sempre serà la més inaccessible.

3. Quan hauràs esgotat totes les possibilitats i hauràs, doncs, fracassat, apareixerà una solució senzilla i evident que sempre havies tingut davant dels nassos.

4. Allò de més dolent sempre arriba a onades.

CONSTANT DE SKINNER (FACTOR TRIPIJOC DE FLANNAGAN)

És aquella quantitat que quan la multipliques, divideixes, sumes o restes del resultat que has obtingut, et proporciona el resultat que hauries d'haver obtingut.

LLEIS DE PROGRAMACIÓ D'ORDINADORS

1. Qualsevol programa, quan funciona, és que s'ha quedat antic.

2. Qualsevol programa nou costa més i necessita més temps.

3. Si un programa és útil, caldrà canviar-lo.

4. Si un programa és inútil, hi haurà que demostrar-ho.

5. Qualsevol programa s'expandirà fins ocupar tots els recursos de l'ordinador.

6. La complexitat d'un programa augmenta fins superar la capacitat del programador que ha de revisar-lo.

REGLES DE GILB SOBRE LA NO FIABILITAT

1. Els ordinador no són fiables, però els éssers humans encara ho són menys.

2. Qualsevol sistema que depengui de la fiabilitat humana, no és fiable.

3. La varietat dels errors indetectables és infinita en contrast amb els errors detectables que, per definició, són limitats.

4. Les inversions en fiabilitat augmentaran fins que superin el cost probable dels errors o fins que algú insisteixi en que el treball s'ha de fer bé.

LLEI DE BROOK

Si afegeixes mà d'obra a un projecte que ja va amb retràs, encara es retardarà més.

LLEI DE LUBARSKY SOBRE L'ENTOMOLOGIA CIBERNÈTICA

Sempre queda algun virus.

PRINCIPI DE SHAW

Construeix un sistema que pugi utilitzar fins un enze, i només l'utilitzaran els enzes.

dissabte, 9 d’abril del 2011

Murphy. 31

PROFECIA DE POULSEN

Qualsevol cosa que s'utilitzi fins a la seva màxima capacitat, es trenca.

LLEI DE MAYNE

Ningú no se n'adona dels grans errors.

PRINCIPI D'INÈRCIA DEL DISSENY

A l'inici, qualsevol canvi és horrible.

LLEI DE WRIGHT SOBRE LA QUALITAT

La qualitat és inversament proporcional al temps que resta per finalitzar el projecte.

LLEI DE LA PLANIFICACIÓ CORPORATIVA

Qualsevol cosa que es pugui canviar, es canviarà fins que no quedi temps per canviar res.

LLEI DE BEACH

No hi ha dues peces idèntiques que s'hi assemblen.

LLEI D'EDWARDS SOBRE L'ESFORÇ/TEMPS

. Esforç * Temps = Constant

. Donat un temps inicial gran per fer una cosa, l'esforç inicial serà petit.

. A mida que el temps s'aproxima a zero, l'esforç tendeix a infinit.

Corol·lari

Si no fos per l'últim minut, no es faria res.

TEORIA DE McPHERSON SOBRE L'ENTROPIA

Es necessita menys energia per traure un objecte del seu lloc que per tornar-lo a ficar.

POSTULAT DE BITTON PER A L'ELECTRÒNICA

Si ho entens, és que s'ha quedat antiquat.

LLEI DE MANUBAY PER ALS PROGRAMADORS

1. Si funciona la modificació d'un programador a un programa ja existent, és probable que no sigui allò que volien els usuaris.

2. Els usuaris no saben realment què volen, allò que saben sense cap dubte és què no volen.

AXIOMA DE JOSE

No hi ha res tan temporal com allò que diuen permanent.

Corol·lari

No hi ha res tan permanent com allò que diuen temporal.

divendres, 8 d’abril del 2011

Murphy. 30

LLEI DE KEOPS

No hi ha res que s'acabi en el termini previst i que no se'n surti del pressupost.

EXTENSIÓ DEL PRINCIPI D'EPSTEIN-HEISENBERG

A tota anàlisi de R&D (recerca i desenvolupament), només s'hi poden definir simultàniament dos dels tres paràmetres existents. Aquests paràmetres són: feina, temps i recursos ($).

1. Si sabem quina és la tasca a realitzar i hi ha un temps límit per dur-la a terme, aleshores no podem tenir ni idea de quant costarà.

2. Si temps i recursos estan clarament definits, aleshores és impossible saber quina serà la part de la tasca que arribarem a acabar.

3. Si la tasca està ben definida i hem calculat amb tota cura la quantitat de diners per a dur-la a terme, aleshores serà impossible predir quan s'acabarà, si és que arriba a fer-ho.

LLEI DE PARETO (LLEI 20/80)

. El 20 per 100 dels clients justifica el 80 per 100 del volum de vendes.

. El 20 per 100 dels components justifica el 80 per 100 del cost, etc.

PRINCIPI D'O'OBRIEN (TEORIA DELS 357,73$)

Els auditors rebutgen sempre qualsevol compte de despeses l'import del qual sigui divisible per 5 o per 10.

OBSERVACIÓ D'ISSAWI SOBRE EL CONSUM DE PAPER

Tot sistema compta amb la seva pròpia manera de consumir enormes quantitats de paper. Als sistemes socialistes hi ha que omplir per quadruplicat impresos quilomètrics. A les societats capitalistes s'hi col·loquen immensos cartells publicitaris i ho emboliquen tot amb quatre capes de cartolina.

COROL·LARI COL·LATERAL DE JOHN

Per aconseguir un crèdit, la primera cosa que cal demostrar és que no el necessites.

LLEI DE BRIEN

En algun moment del cicle vital de, virtualment, tota empresa, s'esfuma la capacitat per a tenir èxit, tot i que segueixen sent idèntiques a com sempre ho han estat.

LLEI DE LES INSTITUCIONS

La magnificència de la recepció és inversament proporcional a la solvència de l'empresa.

LLEI DE PAULG

Als EEUU la cosa més important no és quant costa un article qualsevol, sinó quina quantitat t'estalvies.

LLEI DE JUHANI

L'acord sempre serà més costós que qualsevol dels punts que s'hi pactin.

dijous, 7 d’abril del 2011

Els quatre magnífics

Ramon Tremosa i Balcells. Català, quaranta cinc anys, CiU
Rosa Estaràs Ferragut. Mallorquina, quaranta cinc anys, PP
Oriol Junqueras Vies. Català, quaranta un anys, ERC
Raül Romeva i Rueda. Català, quaranta anys, ICV

Dels cinquanta eurodiputats espanyols, només aquests quatre han votat a favor de viatjar en classe turista.

Si els hi afegim els dos que s'han abstingut

Izaskun Bilbao Barandica. Basca, cinquanta anys, PNV
Maria Badia i Cutxet. Catalana, seixanta quatre anys, PSC-PSOE

ens queden 44 eurodiputats.

D'ells trenta sis (disset del PP, divuit del PSOE i un d'UPyD) han votat que no, i, per tant, vuit ni tan sols han assistit a la votació. (Si no em fallen els càlculs, quatre del PP, tres del PSOE i un d'IU)

Ah, per cert, no tenien fama, els catalans, de garrepes?

Democràcia electoral

I continuant amb el llibre comentat ahir "FINS UNA ALTRA I MOLTES GRÀCIES PEL PEIX" quart de la "trilogia en cinc parts" de Douglas Adams, vull portar ací uns altres paràgrafs que considero molt apropiats per aquests moments preelectorals. Es tracta d'un diàleg entre Arthur i Ford Prefect a compte de l'arribada d'una nau espacial a la terra amb un robot de 30 metres d'alçada.

- Procedeix d'una democràcia molt antiga, saps?

- Vols dir que ve d'un món de llangardaixos?

- No - digué Ford, que aleshores es trobava en un pla una mica més racional i coherent que abans, una vegada havia estat obligat a empassar-se el cafè - no és tan senzill. Mai no és així de senzill. Al seu món, la gent és gent. Els dirigents, però, són llangardaixos. La gent odia els llangardaixos i els llangardaixos governen la gent.

- Que estrany - comentà Arthur -, havia cregut sentir-te dir que era una democràcia.

- Això he dit. I ho és - assegurà Ford.

- Llavors, per què la gent no se'n deslliura dels llangardaixos? - preguntà Arthur, que esperava no semblar ridículament obtús.

- Francament, ni se'ls ocorre. Tots estan obligats a votar, de manera que creuen que el govern que voten és més o menys el que volen.

- Vols dir que, efectivament, voten els llangardaixos?

- Clar que sí - respongué Ford, alçant els muscles.

- Però - objectà Arthur, tornant de nou a la gran pregunta -, per què?

- Perquè si no votessin per un llangardaix determinat - explicà Ford -, podria eixir el fardatxo que no convé. Tens ginebra?

- Què?

- He demanat - digué Ford, amb un creixent to d'urgència a la veu - que si tens ginebra.

- Ja ho miraré. Parla'm dels llangardaixos.

Ford tornà a alçar els muscles.

- Alguns diuen que els llangardaixos són la millor cosa que mai han conegut. Estan totalment equivocats, és clar, totalment i absolutament equivocats, però algú els ho tindria que dir.

- Però això és terrible - observà Arthur.

- Mira home - respongué Ford - si m'haguessin donat un dòlar altarià cada cop que algú mira a qualsevol banda de l'Univers i diu "Això és terrible", no hi seria ací assegut com una llimona esperant una ginebra. Però no en tinc cap, i ací estic.

Murphy. 29

FAL·LÀCIA DE FROTHINGHAM

El temps és or.

LLEI DE CRANE

No hi han menjars gratuïts, això no existeix.

LLEI DE WIKER

Tot govern s'expandeix fins absorbir els beneficis i tot el que calgui.

LLEI DE TUCILLE SOBRE LA REALITAT

La indústria sempre avança amb la finalitat d'omplir un buit econòmic.

REGLA DE WESTHEIMER

Còmput del temps necessari per dur a terme una tasca:

. Calcula el temps que consideres necessari.

. Multiplica'l per dos.

. Canvia a la unitat de mesura immediatament superior.

Així li assignarem dos dies a un treball d'una hora.

LLEI DE GRESHAM

Els afers trivials se solucionen ràpidament. Els afers importants no es resolen mai.

LLEI DE GRAY SOBRE LA PROGRAMACIÓ

Tots esperen que s'acabin n + 1 tasques trivials en el mateix temps en que s'acabarien n tasques.

REFUTACIÓ DE LOGG A LA LLEI DE GRAY

Per acabar n + 1 tasques trivials cal emprar el doble de temps que per a n.

LA REGLA 90/90 DE PROGRAMACIÓ DE PROJECTES

El primer 90 per cent del treball requereix el 10 per cent del temps, i l'últim 10 per cent, el 90 per cent restant.

REGLA DE WEINBERGER

El progrés es duu a terme un divendres sí, l'altre no.

PRINCIPI DE LES COMANDES

Els materials necessaris per a l'experiment d'ahir no està previst encomanar-los fins després de demà a migdia.

dimecres, 6 d’abril del 2011

Cafeteries d'estació i sandvitxos

Estic ara llegint la sèrie "Autopista Galàctica", transcripció d'una famosa radio-comèdia de Douglas Adams emesa per la BBC, una hilarant i surrealista història que narra les aventures d'Arthur, a qui li han ensorrat la casa per fer una circumval·lació, al mateix temps que els vogons ensorren la terra per fer una autopista galàctica de circumval·lació, Ford Prefect, un habitant de Betelgeuse 5 i col·laborador del famós llibre "Guia de l'autoestopista galàctic", Zaphod Beeblebrox, president de la galàxia, i Trillian una altra terrestre, acompanyant d'aquest darrer.

A la quarta novel·la, "Fins una altra i moltes gràcies pel peix" trobem una descripció d'un bar d'estació de ferrocarrils la qual és una bona mostra de l'humor desbaratat d'aquest llibre:

Per alguna estranya raó, els bars propers a les estacions sempre tenen un aspecte fosc, una mena especial de deixadesa, una particular pal·lidesa en les empanades de porc.

Però pitjor que les empanades de porc, són els sandvitxos.

A Anglaterra persisteix la sensació de que preparar un sandvitx interessant, atractiu, o abellidor és una cosa pecaminosa que només fan els estrangers. "Que estiguin secs", és la consigna amagada en alguna banda de la consciència col·lectiva nacional, "que siguin com de goma. Si voleu que els punyeteros sandvitxos estiguin frescs, renteu-los un cop a la setmana."

És prenent sandvitxos als bars els dissabtes a l'hora de dinar, com els britànics proven d'expiar els seus pecats nacionals, qualsevulla que aquests siguin. No tenen gens clar quina classe de pecats són, i tampoc no volen saber-ho. Aquesta és la mena de coses que u no vol saber. Però siguin els que siguin, queden àmpliament expiats amb els sandvitxos que s'obliguen a menjar.

Si hi ha alguna cosa pitjor encara que els sandvitxos, son les salsitxes que trobem sempre al costat. Cilindres sense alegria, plens de cartílags, que floten en un mar d'alguna cosa calenta i trista, amb una agulla de plàstic en forma de capell de xef de cuina: en memòria, podríem pensar, d'algun cuiner que odiava el món i morí oblidat i sol entre els seus gats a una escaleta de servei en Stepney.

Les salsitxes són per a aquells que saben quins són els seus pecats, i en volen expiar algun en concret.

Murphy. 28

REGLA DE MARS

Un expert és qualsevol persona que no sigui de la ciutat.

DEFINICIÓ DE WEBWER

Un expert és aquell que sap cada cop més sobre menys coses, fins que arriba a saber-ho tot sobre no res.

REGLA DE WARREN

Quan vulguis identificar un expert, escull aquell que predigui que el treball durarà més i costarà més.

LLEI DE SCHROEDER

La indecisió és la base de la flexibilitat.

Corol·lari

Crea problemes per als que només tu tinguis la solució.

MÀXIMA DE MATZ

Un conclusió és el punt on et cansares de pensar.

REGLA DE FAGIN SOBRE LA PREDICCIÓ DEL PASSAT

La percepció retrospectiva és una ciència exacta.

REGLA FONAMENTAL DE LA HISTÒRIA

No és que la història es repeteixi, és que els historiadors es copien els uns als altres.

LLEIS DE DUNLAP SOBRE LA FÍSICA

1. Un fet és una opinió consolidada.

2. Els fets poden afeblir-se en condicions extremes de calor i pressió.

3. La veritat és elàstica.

MÀXIMA DE MERKIN

En cas de dubte, anuncia que la tendència es mantindrà.

SOLUCIÓ DE HALGREN

Quan tinguis problemes, ofusca't.

TEORIA DE HAWKINS SOBRE EL PROGRÉS

El progrés no consisteix en substituir una teoria equivocada per una altra correcta, sinó en substituir una teoria falsa per una més subtilment errònia.

LLEI DE MEYER

És una tasca fàcil fer que les coses semblin complexes, però és ben complicat fer-les senzilles.

LLEI DE HLADE

Quan tinguis una tasca divícil, encarrega-li-la a un home gandul. Ell trobarà la forma més senzilla de fer-la.

LLEI DE HUNT

Qualsevol gran idea té un desavantatge major o igual a la seva pròpia grandor.

NAVALLA DE HANLON

No atribueixis ma a la malícia tot allò que l'estupidesa pugui explicar.

dimarts, 5 d’abril del 2011

Murphy. 27

PRIMERA LLEI DE CLARKE

Sempre que un famós, tot i que vell, científic, assegura que alguna cosa és possible, sol tenir raó. Quan el que diu és que una cosa és impossible, sol anar errat.

SEGONA LLEI DE CLARKE

L'única forma de descobrir els límits d'allò que és possible és traspassar-los en direcció a l'impossible.

LLEI DE CLARKE SOBRE LES IDEES REVOLUCIONÀRIES

Tota idea revolucionària - en ciència, política, art o qualsevol altre camp - produeix tres formes de reacció. Les podem resumir en tres frases:

1. "És impossible, no em feu perdre el temps."

2. "És possible, però no paga la pena."

3. "Sempre vaig dir que era una idea magnífica."

REGLA DE LES GRANS PERSONES

Quan algú a qui admireu i respecteu sembla abstret i pensatiu, la cosa més probable és que estigui pensant en el sopar.

TERCERA LLEI DE CLARKE

Qualsevol tecnologia suficientment avançada és indistingible de la màgia.

LLEI DE RUNAMOK

Hi ha quatre classes de persones;

1. Les que seuen en silenci i no fan res.

2. Les que parlen de seure en silenci i no fer res.

3. Les que fan coses.

4. Les que parlen de fer coses.

LLEI DE SEGAL

. Un home amb un rellotge sap quina hora és.

. Un home amb dos rellotges mai no n'està segur.

LLEI DE MILLER

Mai no s'hi pot saber la fondària d'una bassa fins que no hi has ficat el peu.

LLEI DE WEILER

No hi ha res impossible per a l'home, sempre que no ho tingui que fer ell precisament.

PRIMERA LLEI DE WEINBERGER

Si els constructors edifiquessin de la mateixa forma que els programadors fan els programes, el primer picot fuster que hi passés volant, acabaria amb la civilització.

dilluns, 4 d’abril del 2011

Murphy. 26

REGLA DE HOROWITZ

La saviesa consisteix en saber quan cal evitar la perfecció.

LLEI DE NEVERS SOBRE LA COMPLEXITAT

Els temes més senzills són aquells dels quals ningú no sap res.

TEOREMA DE CHRISTIE-DAVIS

Si les teves dades són falses, i la teva lògica és perfecta, llavors les teves conclusions seran inevitablement fases. Per tant, si comets errors en la teva lògica, tindràs al menys una probabilitat aleatòria d'arribar a la conclusió correcta.

LLEI DE NEVERS SOBRE EL DEBAT

Dos monòlegs no constitueixen un diàleg.

LLEI D'HIRAM

Si consultes un nombre suficient d'experts, podràs confirmar qualsevol opinió.

LLEI DE JORDAN

Un informant que no proporcioni mai informació equivocada, és massa anormal per poder confiar en ell.

LLEI PERDUDA DE NEVERS

No especulis mai sobre allò que puguis conèixer amb certesa.

CLAU DE L'ÈXIT SEGONS ELY

Crea una necessitat qualsevol i satisfés-la.

REGLA DE BRALEK SOBRE L'ÈXIT

Confia només en aquells que perdrien tant com tu si les coses anessin de mal borràs.

LLEI DE MALEK

Qualsevol idea senzilla pot ser expressada de la forma més complexa que et puguis imaginar.

Corol·lari de Weinberger

Un expert és aquell que evita els petits errors mentre continua el seu avanç inexorable cap a una gran desfeta.

dissabte, 2 d’abril del 2011

Negre. Una història (desgraciadament) quotidiana amb final (aquest cop) feliç

El passat onze de març, divendres, el meu fill Jordi i Belén, la seva parella, anaven cap a Madrid i toparen, a l'altura del Perelló, amb un pobre cadell perdut/abandonat a la carretera.

Com que encara eren molt a prop de Cullera, ens cridaren a Tere i a mi, per contar-nos-ho, diguem que amb la secreta intenció de tornar i deixar-nos-el.

Però en dir-nos que era un cadell de Rottweiler, la dona, sense deixar-los acabar, digué que un gos tan perillós no entraria mai a casa, i menys quan estem esperant que ens regalin en pocs mesos un cadell de King Charles Spaniel, promès de fa temps, i molt menys encara quan, en pocs mesos també, Enric, l'altre fill, i Càrol, la seva parella, ens regalaran un net, el nostre primer net, Pau.

Així que continuaren viatge i, en arribar a Madrid, Gos, el gos d'Enric i Càrol, també gos abandonat al seu dia, se'l va afillar immediatament.



I dilluns 14, Jordi tornà cap a València - tenia un examen- i en tornar de la Universitat, passà per casa, i pujà amb el gos, a que el coneguérem.

I sí, definitivament era un mestís - un mil lletades -. I no, definitivament no era un Rottweiler; el veterinari de Madrid havia parlat d'una possible sang Teckel. El gos, ja començàvem a dir-li Negre, era simpàtic a més no poder, com ho solen ser aquests cadells abandonats, i estava tan ben educat, i era tan cregut...

Però la dona no donava el seu braç a tòrcer, així que Jordi se l'endugué a sa casa.



En els dies que seguiren, el duguérem al veterinari - no tenia xip - a la policia local de Cullera - no hi havia cap denúncia de pèrdua - i a la de Sueca - tampoc ningú havia denunciat la pèrdua - parlàrem amb l'associació protectora d'animals de Sueca, i Negre anava robant-nos el cor no a poc a poc, sinó a marxes forçades.

I, per fi, el dia 21, ens decidírem. Anàrem al veterinari, li posarem el xip, el vacunàrem, el desparasitàrem, i ens el quedàrem.

No sé si podrem evitar que ens regalin el King Charles Spaniel promès, però Negre, aquest (no Rottweiler, no Teckel) Gos Rater Valencià (mestís, clar, no guanyaria cap premi per culpa de les seves orelles no plantades) ja no eixirà de la nostra vida.



Bé, he dir que les passejades per la platja, ens ocupen les nostres bones hores, que m'han llevat temps per a la traducció que, a poc a poc, vaig fent, però res no és perfecte. I ací sol fer bon temps, cosa que, evidentment, ajuda i és de agrair.











Murphy. 25

REGLES DE BROWN SOBRE EL LIDERATGE

1. Si vols tenir èxit en política, sovint tindràs que passar sobre els teus principis.

2. La millor forma de tenir èxit en política és trobar una gernació que vagi cap a qualsevol lloc i posar-t'hi davant d'ells.

REGLES DE LA LLEI

1. Si tens els fets en contra, invoca la llei.

2. Si tens la llei en contra, insisteix en els fets.

3. Si tant els fets com la llei els tens en contra, crida com un posseït.

LLEI DE MILES

La teva posició depen d'on seus.

EXTENSIÓ DE FIBLEY A LA LLEI DE MILES

El lloc on podràs seure, dependrà de qui coneguis.

REGLA DE LA POLÍTICA

Quan un polític té una idea, sovint s'equivoca.

REGLA DE SHERMAN SOBRE LES CONFERÈNCIES DE PREMSA

L'explicació d'un desastre, sempre la dóna un substitut.

LLEI DE MILLER

Les excepcions confirmen la regla... i enfonsen el pressupost.

LLEI DE BUCKWALD

A mida que l'economia millora, tota la resta empitjora.

PRIMERA LLEI DE LA POLÍTICA

Siguis fidel a aquells que no hi són al poder.

LLEI DE LOWE

L'èxit sempre té lloc en privat i el fracàs a la llum pública. Quan açò passa en política, s'aplica la llei contrària.

divendres, 1 d’abril del 2011

Murphy. 24

PRINCIPI DE WATERGATE

Sempre que algú informa sobre la corrupció del govern, ho fa en temps passat.

LLEI D'EVANS

Si ets capaç de mantenir la calma quan tots els demés perden el cap, és que no has vist ni de lluny el problema.

REGLA DE DEFACTUALITZACIÓ

A les burocràcies, la informació es deteriora en sentit ascendent.

LLEI DE LES PIRANYES

Quan les despeses escandaloses es divideixen en porcions prou menudes, el públic no tindrà suficients interessos en cap dels capítols com per veure's obligat a reclamar.

Corol·lari

Un nombre suficient de piranyes pot acabar menjant-se tot l'erari públic.

REGLA DE GOOD PER A RELACIONAR-SE AMB LES BUROCRÀCIES

Quan les solucions que dóna un departament del Govern no s'ajusten al teu problema, cal que modifiquis el problema, no la solució.

PRINCIPI DE HEISENBERG SOBRE LA INVERSIÓ

Podem saber cap on es dirigeix el mercat, allò que no hi ha forma de saber és quina direcció prendrà un cop hi hagis invertit els teus diners.

OBSERVACIÓ DE HORNGREN

Entre els economistes, molt a sovint, el món real no és més que un cas especial.

FÓRMULA DE GLYME DE L'ÈXIT

El secret de l'èxit és la sinceritat. Tan prompte com hagis aprés a fingir-la, començaràs a triomfar.

REGLA D'HELGA

Per començar diguis no, ja negociaràs en acabant.