1libro1euro

1 Libro = 1 Euro ~ Save The Children

traductor

Charles Darwin quotation

Ignorance more frequently begets confidence than does knowledge: it is those who know little, and not those who know much, who so positively assert that this or that problem will never be solved by science

Jean-Baptiste Colbert quotation

L'art de l'imposition consiste à plumer l'oie pour obtenir le plus possible de plumes avec le moins possible de cris

Somebody quotation

El miedo es la via perfecta hacia el lado oscuro. El miedo lleva a Windows, Windows a la desesperacion, esta al odio hacia Bill Gates y ese odio lleva a LINUX

Vares Velles

Vares Velles
Al Tall

Això és Espanya (vara seguidilla) per Al Tall

dijous, 13 de maig de 2021

FENOLLÀ. UN PLAT TÍPIC I EXCLUSIU DE POLINYÀ

La "Fenollà" (Fenollada diríem en llenguatge normatiu) és un plat típic, i diria que exclusiu, de Setmana Santa al meu poble, Polinyà. Diré que a ma mare li eixia de cine.

Des de fa pocs anys, m'he atrevit a fer-lo, tot i que encara no he acabat de trobar-li el punt.

Enguany, per motius que no venen al cas, m'ha calgut passar tant la Setmana Santa com la Pasqua fora de casa, a Madrid, cosa que em feia témer que, com l'any passat (aleshores per motius de confinament domiciliari), tampoc podria fer-la i tastar-la.

Però l'abundància de pluges d'abril ha fet que, tot i que no al seu millor moment, les mates de fenoll encara estigueren en condicions de collir-ne els brots tendres, ja que aquest plat es fa amb els brots i no amb la ceba que és el que han començat a comercialitzar de fa uns pocs anys.


Així que em vaig decidir i aní a l'Ullal de la Senillera on, degut a la seua ubicació dins del Parc Natural de l'Albufera, no hi ha cap perill de contaminació per herbicides i insecticides. I en vaig collir un poc.


En tornar a casa, m'hi vaig parar a la botiga per comprar abadejo (bacallà), ametles, i una bossa d'espinacs. En acabant, ja arribat a casa, vaig eliminar les fulles d'altres herbes, algun que altre caragolet i les tiges més gruixudes i, per tant, més dures.


I em posí mans a l'obra o, millor dit, a la cuina.

Escaldar els espinacs, posar a bollir el fenoll, fer un canvi d'aigua per a rebaixar el fort i aromàtic gust del fenoll, això sí, reservant un got d'aquesta primera bollida, part per a més tard, part per amorosir la picada, 

I, mentre fenoll i espinacs van bollint, sofregir el abadejo, i amb l'oli resultant, preparar la picada: alls, ametles, cacau i pa.


Una volta acabats de sofregir aquests ingredients, aixafar-los amb una mà de morter, i barrejar aquesta picada amb la verdura que continua bollint.Afegir les llesques de peix

I, per acabar, un ou per comensalI finalment, així queda la ració


Bon profit!

PS. Tenia por de no haver dessalat prou el bacallà, i m'ha eixit una miqueta dolç. No passa res, per a aquests casos s'han inventat els salers de taula.