1libro1euro

1 Libro = 1 Euro ~ Save The Children

traductor

Charles Darwin quotation

Ignorance more frequently begets confidence than does knowledge: it is those who know little, and not those who know much, who so positively assert that this or that problem will never be solved by science

Jean-Baptiste Colbert quotation

L'art de l'imposition consiste à plumer l'oie pour obtenir le plus possible de plumes avec le moins possible de cris

Somebody quotation

El miedo es la via perfecta hacia el lado oscuro. El miedo lleva a Windows, Windows a la desesperacion, esta al odio hacia Bill Gates y ese odio lleva a LINUX

Vares Velles

Vares Velles
Al Tall

Això és Espanya (vara seguidilla) per Al Tall

dilluns, 14 de desembre del 2009

I avui, 14-D, la ressaca

Contemple els resultats dels referèndums d'ahir, i arribe a dues conclusions fonamentals:

Primera.- Els qui han anat a votar ho han fet molt majoritàriament pel sí.

Segona.- Hi ha hagut moltíssima gent, globalment passa del 70% de la població invitada a fer-ho, que ha considerat que la consulta no s'ho mereixia. Ni a favor ni en contra. Com diran alguns, ha guanyat clarament l'abstenció, per golejada.

També, però açò és només una suposició meua, s'hi pot veure que, allà on hi ha hagut un grup fort i organitzat, pense ara en Osona decideix, els percentatges de participació s'han incrementat, sense que això haja suposat una disminució del percentatge dels sis.

I això em dóna peu per pensar que no tota l'abstenció és clarament anti-independentista. Ni tan sols clarament partidària del manteniment del statu quo.

Allò que veig molt clar és que, en aquests moments, un referèndum legal amb la mateixa pregunta -i subratllo legal, en el sentit de decisori, amb tots els vist-i-plaus dels governs de la Generalitat, d'Espanya i àdhuc d'Europa- molt em tem que no donaria un resultat positiu. O, en cas de donar-lo, el percentatge d'abstenció, i la diferència entre els sis i els nos, aconsellaria continuar com fins ara.

Cosa que no vol dir en cap cas que, si continua la postura espanyola de menyspreu i entrebancs vers els símbols, la llengua, la cultura, si es manté la postura espanyola d'espoliació fiscal, si es continua provincialitzant (de Pro Vintia -per als vençuts) la política, el percentatge de disposats a intentar una altra alternativa no vaja creixent fins arribar al punt de no retorn.

En fi, que en aquests resultats, l'única cosa que he vist és un lleuger toc d'atenció, sense gaire perill encara.

I subratlle la paraula encara.

5 comentaris:

Rafael Arenas García ha dit...

A mi me parece muy significativo que el eco que en los medios han tenido estas consultas ha sido menor que el que tuvo la de Arenys. Me da la impresión que las élites han decidido que "no tocaba". Especulo, claro; pero mi análisis es que los que ahora controlan el cotarro han decidido que no es momento de Laportas o López Tenas; que si las cosas seguían adelante "ellos" (el establishment) podían quedar apartados. Esperar y ver.
Ahora bien, lo que veo claro es que con una campaña bien organizada el resultado podría estar muy cerca de dar un triunfo al sí (a la independencia). Para eso deberían coincidir las posiciones de ERC y CiU y darse que el PSC hiciera "la puta y la ramoneta"; esto es, que aunque no apoyara el sí dejara claro que un resultado favorable a la independencia no supondría el fin del mundo y que se adaptarían a la nueva situación.
Ninguna de estas premisas me parece imposible. Veremos.

julio navarro ha dit...

Los análisis que se pueden hacer son muchos y variados, pero yo me quedo con uno muy simple: todavía no hay ni la suficiente ilusión para exigir la independencia, ni el suficiente cabreo.

Como no vivo allí, y además en mi país se me priva de ver la TV3, no sé si tenían o no razón los que acusaban a la TV3 de prestarle excesivo protagonismo.

Posiblemente les gustaría a los que eso decían que TV3 fuera como C9 que no da una noticia no bendecida por la Generalitat ni aunque ésta fuera la del fin del mundo.

Salut

XARBET ha dit...

Possiblement, si encara governes Aznar a Espanya, els resultats serien molt diferents. Encara hi ha molta gen que pensa que ens podem entendre amb el resta de la península. En fi l'important es que la consulta es va fer en pau y bon rollo.

julio navarro ha dit...

Frederic, sempre he estat "iberista" (m'agradaria pertànyer a una regió política que inclogués tota la península i bona part de la mediterrània francesa (la de la cuina de l'oli, per entendren's) i mai no he estat excessivament partidari dels estats (els preferesc al més febles possible)

Però vist el pa que s'hi dóna, i que els estats actuals no renuncien a la seua condició de metròpoli colonialista envers els pobles absorbits de cultura i tarannà distintes, m'incline (i ja fa anys d'això) per una separació pacífica.

Clar que, per aconseguir-la es necessita una il·lusió prèvia i majoritària que trobe a faltar.

Veurem què passa al pròxim 25 d'Abril (data de la batalla d'Almansa) d'enorme significat pels valencians nacionalistes.

Salut

XARBET ha dit...

Jo crec que Europa será cada vegada mes forta, i que Espanya cada vegada mes dèbil. Catalunya, Euskadi, Galicia, amb veu propia a Europa es suficient. No se si has llegit el que pasa a India, a on han donat l'independencia a una regió. Peró el ressorgiment dels pobles, davant el Estat, es bo per tothom.