1libro1euro

1 Libro = 1 Euro ~ Save The Children

traductor

Charles Darwin quotation

Ignorance more frequently begets confidence than does knowledge: it is those who know little, and not those who know much, who so positively assert that this or that problem will never be solved by science

Jean-Baptiste Colbert quotation

L'art de l'imposition consiste à plumer l'oie pour obtenir le plus possible de plumes avec le moins possible de cris

Somebody quotation

El miedo es la via perfecta hacia el lado oscuro. El miedo lleva a Windows, Windows a la desesperacion, esta al odio hacia Bill Gates y ese odio lleva a LINUX

Vares Velles

Vares Velles
Al Tall

Això és Espanya (vara seguidilla) per Al Tall

dimecres, 10 de juny del 2009

Dimecres, relats d'altri. Strip-tease (i II). Jesús Moncada

La setmana passada vam deixar la colla de vellets fent pinya al bar del Silveri, tot esperant que l'oncle Ibars els hi contés allò que havia sentit sobre una "buat" a Barcelona.

STRIP-TEASE (i II)

Aquella migdiada, quan el vell Ibars anava al cafè de Silveri, havia ensopegat els de la colla de l'estanquer. Estaven asseguts a les escales de la porta de l'església i escoltaven amb la boca oberta el Negre, un xofer que feia sovint viatges a Barcelona, a dur carbó de les mines. El camioner explicava una nit de gresca a la ciutat. El vell Ibars va plegar el discurs amb fils i filets i li havia faltat temps per arribar al cafè i contar-ho als amics amb les inevitables afegidures de collita pròpia. Tot havia anat bé fins que toparen amb la paraula “buat”, justament quan el Negre hi entrava...

-El Negre diu que el lloc era més aviat petit -va continuar el vell procurant esquivar la maleïda paraula-. A dins no s'hi veia un sacre. Només hi havia uns llums vermells d'allò més escarransits, que ni mataven la fosca ni res; havies d'anar gairebé a palpons. El Negre i el seu ajudant van seure en una taula prop de l'escenari i van demanar per beure una cosa que ara mateix no en recordo el nom. De camí van tenir dues paies enganxades a roda! I apa! Al cap d'una estona comença a tocar l'orquestra i vet aquí que surt a l'escenari una noia rossa d'allò més bonica... Resulta que l'escenari representava un dormitori. La noia fa veure que té son i es comença a treure la roba. Molt a poc a poc.

-Davant de tothom? -va esverar-se el Remigi.

-És clar! -va replicar el narrador-. On seria la gràcia, si s'amagués? Aleshores la gent no hi aniria. Això ho entén qualsevol!

-Hòstia, noi! -va exclamar el Blanc.

-Ho feia a poc a poc. Ara em trec una mitja, ara l'altra; això em fa nosa, allò també. Es veu que va llançar les lligacames al públic! Al Negre li va faltar poc per agafar-ne una!

-I es va despullar del tot?

-De pèl a pèl?

-Només es va quedar amb unes calces petitones, però ensenyava el melic i les anques! Tenia la cuixa ferma i una pell...! El Negre ja no hi veia de cap ull! No us dic res si la noia arriba a treure's les calces; allò s'acaba... Però es veu que els tenen manat que no es despullin del tot. I és el que jo dic: que se n'hi fum a ningú si la noia rossa es vol quedar com el dia que va néixer? No és ben seu tot el que té? I si ho vol ensenyar, què? El Negre diu que això de les calces és cosa del govern. Tanmateix, jo ficaria la mà al foc i no em cremaria que també en té la culpa el bisbe!

-Es veu d'una hora lluny! -va reblar Sagarra-. Els joves encara no saben amb qui se la juguen.

-D'això que fa la noia en diuen un “estripís”. -va afegir Ibars amb suficiència-. Es veu que a l'estranger ho fan tot sovint.

Els vellets van emmudir, encauats en les seves cabòries. Va ser Ibars qui va trencar el silenci al cap d'una estona.

-Prou! -va amollar.

Els altres el van mirar amb inquietud.

S'havia posat dempeus, els ulls li lluïen d'una manera estranya.

-No em mireu com si fos un boig! El que sóc és una somera, el mateix que vosaltres! La mar salada! A Barcelona passen aquestes coses i nosaltres ens estem aquí, igual que una colla de pepets! Qualsevol dia ens morirem i adéu-siau! El que hauríem de fer és aprofitar el temps i anar a veure la noia rossa! Què diríeu si un dia d'aquests fotíem tots plegats el camp a Barcelona? Eh? No us agradaria veure això de l'”estripís”?

Els altres van quedar-se de moment una mica astorats, però a la fi, Sagarra va cridar:

-Per mi, podem anar-hi ara mateix!

-Què cony, som-hi! -va esquelletjar el Blanc.

-I tu, Remigi?

-Home, ja m'agradaria... Però, què hi diran els fills, les nores i els gendres?

-Que diguin missa! -es va emprenyar lbars-. Que no fan el que volen? Van al cinema, al ball, pertot arreu! I nosaltres a podrir-nos! Sempre que dic que m'agradaria anar al cinema, que no hi he estat des d'abans de la guerra, la nora em solta: “Au, pare, on ha d'anar, vostè! Aquestes coses són per als jovesl” . Doncs, ja s'ha acabat aquesta cançó!

-Tens tota la raó -va dir Sagarra.

-Decidit!

-Com xalarem!

-Cony, nois! -s'exclamà el del Blanc-. Ja m'hi veig! Ara, hi ha una cosa que m'esvera una mica: voleu dir que no ens perdrem per Barcelona?

-Per això no cal que patiu -va deixar anar Sagarra amb posat d'home de món-. Jo, a Barcelona com a casa. Hi vaig fer la mili quan el rei...

-I com la trobarem la noia rossa? -va voler saber el Remigi.

-Guaita que arribes a ser cap de soca! -va replicar Ibars-. No caldrà més que preguntar-ho a qualsevol i llestos! A Barcelona ho deu saber tothom. Com si hi hagués gaires noies rosses que es despullen davant la gent...

-Podríem anar-hi la setmana que ve. Lloguem la camioneta del Xapa i que ens hi porti.

-I els diners? -se li va acudir de preguntar a Sagarra.

Després d'un silenci una mica tens, Ibars es va arriscar a suggerir:

-Home, vols dir que el Xapa no ens fiaria...?

-Potser sí...

-Li ho hauríem de preguntar...

-En tot cas podríem esperar una mica. Diuen que aviat apujaran la jubilació.

-Ara, el que hem de fer és no deixar de cua això del viatge...

-És clar. Potser d'aquí a un mes o dos...

Es va fer el silenci. Amb les mans recolzades sobre les gaiates, els vellets miraven el carrer ple de sol. Al fons, l'antic rellotge va tocar hores lentament. Als prestatges de la botelleria, la mosca anticlerical anava d'una ampolla a l'altra.

...FI

STREAP-TEASE (y II)

Aquel mediodía, cuando el viejo Ibars iba al café de Silveri, se había topado con los de la peña del estanquero. Estaban sentados en las escaleras de la puerta de la iglesia y escuchaban con la boca abierta al Negre, un chófer que a menudo hacía viajes a Barcelona, a llevar carbón de las minas. El camionero estaba contando una noche de gresca en la ciudad. El viejo Ibars escuchó todo lo que contaban de pe a pa y le faltó tiempo para llegar al café y contarselo a los amigos con los inevitables añadidos de cosecha propia. Todo había ido como una seda hasta que llegaron a la palabra “buat”, precisamente en el momento en que entraba el Negre...

-El Negre dice que el sitio era más bien pequeño –continuó el viejo procurando evitar la maldita palabra-. Dentro no se veía una leche. Sólo había dos luces rojas de lo más raquíticas, que ni mataban la oscuridad ni nada; tenías que ir casí a ciegas. El Negre y su ayudante se sentaron en una mesa cerca del escenario y pidieron para beber algo que ahora mismo no recuerdo su nombre. Mientras tenían dos mozas enganchadas a rueda. Y hale. Al cabo de un rato empieza a tocar la orquesta y sale una preciosidad de chica rubia... Resulta que el escenario simulaba un dormitorio. La moza hace ver que tiene sueño y comienza a quitarse la ropa. Muy lentamente.

-¿Delante de todos?

-¡Claro! –replicó el narrador-. ¿Dónde estaría la gracia, si lo hiciera a escondidas? La gente no iría. Eso lo sabe hasta un niño.

-¡Hostia, tío! –exclamó el Blanc.

-Lo hacía poco a poco. Ahora una media, ahora la otra; esto me estorba, aquello también. Parece que lanzó las ligas al público. El Negre estuvo en un tris de coger una.

-¿Y se desnudó del todo?

-¿En cueros del todo?

-Sólo se quedó con unas braguitas mínimas, pero enseñaba el ombligo y el culo. Tenía los muslos firmes y una piel... El Negre ya no veía de ningún ojo. No os digo nada si la chavala se llega a sacar las bragas; aquello se acaba... Pero se ve que les tienen dicho que no se lo quiten todo. Y es lo que yo digo: ¿què coño le importa a nadie si la rubia se quiere quedar como el día que la parieron? ¿No es suyo todo lo que tiene? ¿Y si lo quiere enseñar, qué? El Negre dice que eso de las bragas es cosa del gobierno. Yo, por mi parte, pondría la mano en el fuego de que también tiene la culpa el obispo.

-Se ve desde una hora de lejos! –remachó Sagarra. Los jóvenes todavía no saben con quién se la juegan.

-De lo que hace la chavala se dice un “estripís” –añadió Ibars con suficiencia-. En el extranjero creo que lo hacen a menudo.

Los abueletes enmudecieron, absortos en sus pensamientos. Fue Ibars el que rompió el silencio al cabo de un rato.

-¡Basta! –soltó.

Los otros lo miraron con inquietud.

Se había puesto de pie, los ojos le relucían de un modo extraño.

-No me miréis como si estuviera loco. Lo que soy es un burro, como vosotros. ¡La mar salada! En Barcelona pasan estas cosas y nosotros aquí, igual que una banda de pepitos. Cualquier día de estos nos morimos, y adiós. Lo que tendríamos que hacer es aprovechar el tiempo y marcharnos a ver a la rubia esa. ¿Qué tal si un día de estos nos largamos todos juntos a Barcelona? ¿Eh? ¿No os gustaría ver eso del “estripís”?

Los otros se quedaron de momento parados, pero por fin, Sagarra gritó:

-Por mí, vamos ahora mismo.

-¡Qué cojones, vamos!- gritó el Blanc.

-¿Y tú, Remigi?

-Hombre, ya me gustaría... Pero que dirán nuestros hijos, las nueras, y los yernos?

-¡Qué digan misa! –se sublevó Ibars- ¿Acaso no hacen lo que les da la gana? Van al cine, al baile, a todas partes. Y nosotros a pudrirnos. Siempre que digo que me gustaría ir al cine, que no he ido desde antes de la guerra, la nuera me suelta: “Vamos, padre, dónde ha de ir, usted! Esto son cosas de jóvenes!” Pues ya está bien de esta canción.

-Tienes toda la razón –dijo Sagarra.

-Decidido!

-Cómo disfrutaremos!

-¡Coño, tíos –comentó el del Blanc-. Ya puedo vernos allí. Pero hay algo que me preocupa un poco: digo yo, ¿no nos perderemos por Barcelona?

-Por eso no hay que preocuparse –soltó Sagarra con aires de hombre de mundo-. Yo, en Barcelona, como en casa. Hice la mili cuando el rey...

-¿Y cómo encontraremos a la chavala rubia? –quiso saber el Remigi.

-Mira que eres inútil! –respondió Ibars-. No hay más que preguntar a cualquiera y ya está. En Barcelona lo tiene que saber todo el mundo. Como si hubiera muchas mozas rubias que se desnudan en público...

-Podríamos ir la semana que viene. Alquilamos la camioneta del Xapa y que nos lleve.

-¿Y el dinero? –se le ocurrió preguntar a Sagarra.

Después de un tenso silencio, Ibars se arriesgó a sugerir:

-Hombre, ¿piensas que el Xapa no nos fiaría?

-A lo mejor sí...

-Se lo tendríamos que preguntar...

-En todo caso podríamos esperar un poco. Dicen que pronto subirán la jubilación.

-Lo que tenemos que hacer ahora es no dejar a un lado lo del viaje...

-Claro. A lo mejor dentro de un mes o dos...

Se hizo el silencio. Con las manos apoyadas sobre los bastones, los abueletes miraban la calle llena de sol. Al fondo, el antiguo reloj tocó lentamente las horas. En las estanterías del bar, la mosca anticlerical iba de una botella a otra.

...FIN

1 comentari:

colombine ha dit...

buenísimo...y sabiduria ppular a punta pala...

" El Negre dice que eso de las bragas es cosa del gobierno. Yo, por mi parte, pondría la mano en el fuego de que también tiene la culpa el obispo..."

besos