1libro1euro

1 Libro = 1 Euro ~ Save The Children

traductor

Charles Darwin quotation

Ignorance more frequently begets confidence than does knowledge: it is those who know little, and not those who know much, who so positively assert that this or that problem will never be solved by science

Jean-Baptiste Colbert quotation

L'art de l'imposition consiste à plumer l'oie pour obtenir le plus possible de plumes avec le moins possible de cris

Somebody quotation

El miedo es la via perfecta hacia el lado oscuro. El miedo lleva a Windows, Windows a la desesperacion, esta al odio hacia Bill Gates y ese odio lleva a LINUX

Vares Velles

Vares Velles
Al Tall

Això és Espanya (vara seguidilla) per Al Tall

dijous, 25 de juny del 2009

Robert Lafont ha mort. In memoriam

Avui m'hi arriba una mala notícia, Robért Lafont, l'escriptor, editor i activista occità que em féu estimar la història, morí ahir als vuitanta-sis anys.

A finals dels seixanta, caigué a les meves mans un llibre seu: "Per una teoria de la nació", on donava una visió nova per mi, si més no, de com l'actual França havia anat esdevenint allò que en diem "L'Hexàgon" a partir d'una nació molt més petitona que ell anomena "la Francie"

Com aquesta havia anat absorbint i anorreant nacions històriques, amb o sense estats constituïts, (Armòrica, Bretanya, Navarra, Còrsega...) i havia fet gala d'un centralisme excloent i xenòfob, tot reeixint a convèncer els habitants de les nacions conquerides, de que no era compatible en cap dels casos la pertenença a dues cultures.

Com va dur a l'extrem més extrem la dita llatina "Cuius regio eius religio", ampliant-la també a l'idioma, als costums, a totes les facetes de la vida.

Però no vull avui parlar del jacobinisme sinó del meu dol per la mort de Robért Lafont. I aconsellar la lectura tant d'aquest assaig "Sur la France", traduït aquí, com ja he dit, amb el títol de "Per una teoria de la nació". I també d'un altre assaig que el complementa, més àrid, però molt clarificador: "La revolució regionalista".

I per acabar, i en homenatge a aquest gran home, la notícia, tal com m'ha arribat, en el seu idioma occità que tant s'estimava:

Robèrt Lafont, lo grand intellectual e occitanista es mòrt

Es estat un dels pensadors e activistas mais fondamentals del nacionalisme occitan modèrn

Robèrt Lafont, un dels mai grands pensadors occitanistas modèrns, moriguèt ièr a ochanta-sièis anys. Intellectual de longa trajectòria, son influéncia es venguda decisiva en la renovacion del pensament occitanista, e quitament catalanista, sustot dins lo nòrd. Escrivan (dramaturg, ensagista, poèta...), istorian, linguista e sociolinguista, fondèt tanplan lo Comitat Occitan d'Estudis e d'Accion e foguèt president de l'Institut d'Estudis Occitans (IEO).

Per tant que Lafont acabèt divergint de l'IEO, e mai lo quitèt, laissèt pas mai, çaquelà, de pensar e trabalhar per aprigondir e consolidar lo nacionalisme occitan dins una vision europeista conciliable amb l'identitat de las nacions. En 1974 se presentèt candidat a la presidéncia de la republica francesa, mas sa candidatura foguèt pas autorizada.

Mantunas de sas òbras, plan influentas dins Occitània e França, son estadas reviradas al catalan.


Que el camí que vas seguir incansablement, tingui continuïtat, i no es perdi.

Descansa en pau.