1libro1euro

1 Libro = 1 Euro ~ Save The Children

traductor

Charles Darwin quotation

Ignorance more frequently begets confidence than does knowledge: it is those who know little, and not those who know much, who so positively assert that this or that problem will never be solved by science

Jean-Baptiste Colbert quotation

L'art de l'imposition consiste à plumer l'oie pour obtenir le plus possible de plumes avec le moins possible de cris

Somebody quotation

El miedo es la via perfecta hacia el lado oscuro. El miedo lleva a Windows, Windows a la desesperacion, esta al odio hacia Bill Gates y ese odio lleva a LINUX

Vares Velles

Vares Velles
Al Tall

Això és Espanya (vara seguidilla) per Al Tall

dimecres, 18 de febrer del 2009

Dimecres, relats d'altri. Conte del vell tramviari

Es veia venir, el tramviari no ha tornat a cotxeres. Comença la persecució...

CONTE DEL VELL TRAMVIARI (III)


Just quan somiava que era a punt de seduir una veïna -una pel-de-panolla de pitram abundós i poderoses anques- el timbre del telèfon va esverar Palau, inspector de la línia de circumval·lacíó.

-Digui'm! -va remugar amb veu agra, en despenjar l'aparell,

-El senyor inspector?

-Jo mateix.

-Sóc Adrià, senyor inspector. El cobrador del cotxe 64.

-Ha passat alguna cosa?

-Sí senyor. I grossa!

-Un accident?

-No senyor. Es tracta d'Atanasi...

-Acabeu!

-Ha fugit amb el tramvia...

-Que?

-Aixo, senyor inspector. Que Atanasi s'ha emportat el tramvia.

-Que s'ha tornat boig? I vós, cap de soca, ¿en que dimonis pensàveu que no heu sabut impedir-ho?

-No he pogut fer res, senyor inspector. Res de res... La cosa ha estat així: ja arribàvem a la parada de la Ciutadella; allí ens havien de rellevar. De sobte, vet aquí que el tramvia s'atura i Atanasi diu que el tramvia s'ha avariat, que el millor és que tothom baixi i s'espavili com pugui, perquè la cosa és greu i n'hi ha per estona. La gent ha començat a maleir, però, a la fi, el tramvia ha quedat buit. A mi, Atanasi em diu: "Baixa i telefona a l'inspector perquè vinguin a apariar el cotxe." No faig més que baixar, ell tanca les portetes, engega i fot el camp. Jo, que me n'adono, començo a córrer al costat del cotxe. "Què fas, Atanasi? -li crido-. Guaita que et perds!" Però ell feia el sord. "Atanasi, no siguis ruc!" Res, senyor inspector, res. Després ha guanyat velocitat : ha enfilat com un llamp cap al centre... Estava molt nerviós, pobre. Jo penso que, quan s'adoni del que ha fet, tornarà. És això de la jubilació...

-Deixeu-vos estar de punyetes, ara. Ja ho aclarirem després. On calculeu que pot ser en aquests moments?

-Aneu a saber! Potser a Universitat ...

-De tota manera no té escapatòria. Espereu-me a l'encreuament de la Ciutadella. Quan ell arribi, l'encarrilarem cap a cotxeres. Si abans no en fa una de grossa. La mare... !


* * * * * * * * * *


Amb un xerric esgarrifós, el turisme va frenar bruscament a dos pams del tramvia que creuava el carrer, a tota marxa, sense fer cas del semàfor vermell. Una dona, esverada, va xisclar. El guàrdia urbá va tocar el xiulet.

-Malparit! Brètol! -udolava, blanc d'esglai, el conductor del turisme, traient el cap per la finestreta-. Així et fessis miques!

La imatge del guàrdia urbà furiós minvava ràpidament al mirallet retrovisor del tramvia. Tanmateix, el vell Atanasi no s'havia adonat de res. Ajupit sobre la maneta, crispat, només feia que fitar amb ulls d'ànsia la via i repetir:

-He de fugir! Volen agafar-me, però no podran! Me n'aniré a un altre lloc, ben lluny d'aquí, on no vulguin arraconar-me i pugui fer sempre de tramviaire. Aquí us quedeu! Atanasi ja no fará més nosa! Se'n va, ho enteneu? Se'n va! Us podeu confitar els vostres autobusos, els vostres semàfors, les vostres lleis! Tot! No sou més que una colla de desagraïts! Me'n vaig!

Tanmateix, les rodes del tramvia continuaven encarrilades a la via de sempre, la que el vell Atanasi havia recorregut dotzenes de vegades cada dia durant quaranta anys llargs; una via tancada, que es mossegava la cua, clavada a terra a cops de mall, de la qual no es podia eixir si no era per la desviació que feia cap a les cotxeres. A desgrat d'això, el tramviaire, obsessionat per la idea de fugir, continuava amb els ulls clavats als carrils buscant una sortida.

-Ha de ser-hi! Ha de ser-hi! -s'obstinava-. Per força!

La lluentor dels rails, que reflectien el sol del migdia, li coïa a les parpelles. El tramvia rodava a tota marxa.

-Potser la trobaré més endavant -rumiava cada vegada que s'esvaïa el miratge d'una desviació.

Més endavant, però, la via era igual. Sense escapatòria.

-En fer la volta en aquesta cantonada! Segur! Ha de ser-hi! -va cridar desesperadament.

No hi era.

El tramvia va enfilar el carrer que conduia al mercat de Sant Antoni. De sobte, en arribar-hi, el vell Atanasi va fer uns ulls com coves, alhora que una immensa sensació de pau li aquietava la sang. Va frenar molt suaument...

(continuarà...)


* * * * * * * * * *

CUENTO DEL VIEJO TRANVIARIO (III)


Justo cuando soñaba que estaba a punto de seducir a una vecina –una pelirroja de pecho abundante y poderosas caderas- el timbre del teléfono espantó a Palau, inspector de la línea de circunvalación.

-¡Dígame! –rezongó con voz agria, al descolgar el aparato.

-¿El señor inspector?

-Yo mismo

-Soy Adrià, señor inspector. El cobrador del coche 64.

-¿Ha ocurrido algo?

-¡Sí señor. Y gordo!

-¿Un accidente?

-No señor. Se trata de Atanasi...

-¡Acabe de una vez!

-Ha huído con el tranvía...

-¿Qué?

-Pues eso, señor inspector. Que Atanasi se ha llevado el tranvía.

-¿Que se ha vuelto loco? Y usted, cabeza de chorlito, ¿en qué demonios pensaba, que no ha sabido impedirlo?

-No he podido hacer nada, señor inspector. Nada de nada... La cosa ha ido así: estábamos llegando a la parada de la Ciutadella; allí nos tenían que relevar. De repete, he aquí que el tranvía se para y Atanasi dice que el tranvía se ha averiado, que lo mejor es que todo el mundo se baje y espabile como pueda, porque la cosa es grave y hay para rato. La gente ha empezado a protestar, pero, al final, el tranvía se ha vaciado. A mí, Atanasi me dice: "Baja y telefonea al inspector para que vengan a arreglar el coche." No hago más que bajar que él cierra las puertas, arranca y se larga. Yo, que me doy cuenta, empiezo a correr al lado del coche: "¿Qué haces, Atanasi?" –le grito.- "Mira que te pierdes!" Pero él haciéndose el sordo. "¡Atanasi, no seas burro!". Pero nada, señor inspector, nada. Luego ha ganado velocidad: se ha dirigido como un rayo hacia el centro... Estaba muy nervioso, pobre. Pienso que, cuando se dé cuenta de lo que ha hecho, volverá. Es esto de la jubilación...

-Déjese de puñetas, venga. Ya lo aclararemos luego. ¿Dónde calcula que puede andar ahora?

-¡Vaya a saber! Quizás en Universidad...

-De todas formas no tiene escapatoria posible. Espéreme en el cruce de Ciutadella. En cuanto llegue, lo encarrilaremos a cocheras. Si antes no nos hace una gorda. ¡La madre...!


* * * * * * * * * *


Con un chirrido espantoso, el turismo frenó bruscamente a dos palmos del tranvía que cruzaba la calle, a toda marcha, sin hacer caso del semáforo en rojo. Una mujer asustada, chilló. El guardia urbano hizó sonar el silbato.

-¡Malnacido! ¡Hijoputa! –aullaba, blanco como la cera, el conductor del turismo, sacando la cabeza por la ventanilla-. ¡Así te rompas la crisma!

La imagen del guardia urbano furioso disminuía rápidamente en el espejito retrovisor del tranvía. Sin embargo el viejo Atanasi no se había enterado de nada. Inclinado sobre la manecilla, crispado, no hacía más que mirar con ojos ansiosos la vía y repetir:

-¡Tengo que huir! ¡Quieren atraparme, pero no podrán! Me marcharé a otro lugar, muy lejos de aquí, donde no quieran arrinconarme y pueda hacer siempre de tranviario. ¡Aquí os quedáis! ¡Atanasi ya no os molestará más! Se va, ¿lo entendéis? ¡se va! ¡Os podéis meter por culo vuestros autobuses, vuestros semáforos, vuestras leyes! ¡Todo! ¡No sois más que una panda de desagradecidos! ¡Me voy!

Sin embargo, las ruedas del tranvía continuaban encarriladas a la vía de siempre, la que el viejo Atanasi había recorrido docenas de veces cada día durante cuarenta largos años; una vía cerrada, que se mordía la cola, clavada en tierra a golpes de mallo, de la que no se podía salir si no era por el desvío que iba a cocheras. A pesar de eso, el tranviario, obsesionado por la idea de escaparse, continuaba con los ojos clavados en los carriles buscando una salida.

-¡Tiene que haber una! ¡Tiene que estar! –se obstinaba-. Por fuerza tiene que estar!
El resplandor de los raíles, que reflejaban el sol de mediodía, le escocía en los párpados. El tranvía rodaba a todo gas.

-Seguro que la encuentro más adelante –rumiaba cada vez que se desvanecía el espejismo de un desvío.

Pero más adelante, la vía seguía igual. Sin escapatoria.

-¡Al torcer esta esquina! ¡Seguro! ¡Ha de estar! –gritó desesperadamente.
No estaba.

El tranvía enfiló la calle que conducía al mercado de Sant Antoni. De repente, al llegar, el viejo Atanasi puso unos ojos como platos, al tiempo que una inmensa sensación de paz le calmaba la sangre. Frenó muy dulcemente...

(continuará...)


1 comentari:

colombine ha dit...

preciosa y entrable historia...¿qué habrá visto el viejo ANASTASI?...