1libro1euro

1 Libro = 1 Euro ~ Save The Children

traductor

Charles Darwin quotation

Ignorance more frequently begets confidence than does knowledge: it is those who know little, and not those who know much, who so positively assert that this or that problem will never be solved by science

Jean-Baptiste Colbert quotation

L'art de l'imposition consiste à plumer l'oie pour obtenir le plus possible de plumes avec le moins possible de cris

Somebody quotation

El miedo es la via perfecta hacia el lado oscuro. El miedo lleva a Windows, Windows a la desesperacion, esta al odio hacia Bill Gates y ese odio lleva a LINUX

Vares Velles

Vares Velles
Al Tall

Això és Espanya (vara seguidilla) per Al Tall

dimecres, 12 de novembre de 2008

Dimecres, relat d'altri. Por. Xavier Sarrià

Xavier Sarrià és el cantant i lletrista d'un grup d'ska "Obrint Pas", bastant canyero i d'èxit entre la joventut del meu país. Aquí en podeu veure una petita mostra del seu estil
BENVINGUTS AL PARADÍS

Cares tristes al teu barri
butxaques buides als matins
somnis perduts entre naufragis
silencis als parcs de l´oblit.

Mentides als telediaris
més dones mortes al seu pis
cotxes cremats a l´extraradi
sirenes y trets a les nits.

(benvinguts al paradis)

Tristeses creuant les fronteres
murs y helicòpters als deserts
somriures compartint favel·les
racisme i odi als teus carrers.

Notícies bomba a la pantalla
misèries que no es poden dir
terroristes al Pentàgon
pistolers a Wall Street.

(Benvinguts al paradis)

Desperta la fera
que portes sempre dins del cor.
No falles, no t´enganyes,
no deixes que et guanye la por.
Apunta, dispara,
ets massa jove per morir.
La selva t´espera...
Benvingut al paradis.

Cares tristes al teu barri
butxaques buides als matins
somnis perduts entre naufragis
silencis als parcs de l´oblit.

(Benvinguts al paradis)

Desperta la fera
que portes sempre dins del cor.
No falles, no t´enganyes,
no deixes que et guanye la por.
Apunta, dispara,
ets massa jove per morir.
La selva t´espera...
Benvingut al paradis.


Ara, amb un títol que recorda el del seu últim disc, "Benvinguts al Paradís", ha publicat un llibre de contes: "Històries del Paradís", del que vull pujar aquest claustrofòbic i angoixant relat:


POR

Xavier Sarrià (Cantant i lletrista d’Obrint Pas)


Estic amagat dins d'un armari. Sent la gent cridar. Són crits confusos, borrosos. Els sent però no els distingisc. No sé què diuen. Estic molt nerviós. Tremole. Les cames em fan figa. Tinc ganes de plorar. Déu meu, què faig? No ho sé. Aquest lloc no és massa segur. Serà millor que em moga, que marxe, que intente eixir fora. Encara tinc la imatge de la sang i els crits i tots fugint i el cos de la senyoreta Malkki estés a terra... Déu meu, per què? Tot ha sigut molt ràpid i caòtic. He corregut entre els trets, els crits i la sang i m'he amagat a l'armari d'una aula. No sé ni com hi he arribat. Déu meu... Però no em puc ensorrar. He de ser fort. He d'eixir d'ací. Ho faig. Avance agenollat entre les cadires i les taules. Intente no fer soroll. Respire fort i ràpid. Ja estic a la porta. Ho he aconseguit. l ara, l'òbric? No, no ho sé... O potser sí... No ho sé. Però he de ser valent.

Òbric la porta. A poc a poc. Tracte de no fer soroll. Però grinyola. La puta porta... Els nervis em cremen l'estómac. Són com agulles. Trac una mica el cap. Veig un passadís llarg i ample. Està buit. Mire a banda i banda. Res estrany. Està completament buit. Però ara comence a veure-ho tot borrós. Em pugen les pulsacions. Per què ho veig tot borrós? Dec estar ferit? Em toque el cos. No tinc cap ferida, però la camisa està tacada de sang. M'espante. Em ve aquella respiració trencada que faig abans de plorar. Però no ho puc fer. No puc plorar... Fes el favor de no plorar! He de mantenir la calma. M'ho repetisc una vegada i una altra fins que aconseguisc asserenar-me. Trac tot el cap per la porta. Em situe. Veig les orles dels antics alumnes. Per tant estic al tercer pis. Hauré de travessar el passadís per a arribar al vestíbul. Allí hi ha l'escala que baixa cap a l'entrada principal. D'acord. Ja sé on estic. Però, i ell? On deu ser? Ja no sent crits. Això em posa més nerviós encara. Però he de fugir d'allà. M'hi decidisc. No tinc més opció.

Ràpid! El batecs em colpegen el pit. M'alce i córrec pel passadís buit. Els passos ressonen i la respiració s'amplifica. Arribe a la paret del final i m'ature. Hi repenge l'esquena i m'ajup de nou. l de sobte un tret. TA! l un altre TA! l un altre TA! Fan un soroll esfereïdor, tant com els crits que els segueixen. l més crits. Però no sé d'on vénen. Em quede glaçat i respire fort, molt fort, i trac mocs pel nas. Què deu estar passant? M'alce d'un bot i córrec de nou. Gire a l'esquerra, travesse una altre passadís i arribe al vestíbul. Veig l'escala i m'hi abalance. Baixe sense pensar, nerviós i confús. Els peus em volen, i em fan saltar els escalons de dos en dos, però caic i redole per l'escala fins que arribe al segon pis. Em colpege les cames i els braços. M'alce i intente seguir. Però no puc. Em quede clavat. Una intensa punxada em travessa el turmell. Faig un crit sec, AAAH!, mentre em pose la mà al peu. Em desequilibre i quede estés a terra. No puc caminar. Respire fort, molt fort, i trac mocs pel nas. Vull alçar-me: no puc... No puc moure'm! Els crits ara són més propers. Els sent. l baixen per l'escala.

Déu meu! Baixen? Intente arrossegar-me agafant-me el peu. No em queden gaires forces, però no tinc cap altra alternativa. M'acoste lentament cap a la classe que hi ha davant de les escales. Em falten uns deu metres. Allí estaré més segur.

L'aldarull que ve de l'escala cada cop és més fort. Torne a veure borrós. Les corredisses ressonen. S'hi acosten. La tensió m'ennuega. La suor em deixa moll. Ho estic aconseguint... El soroll dels que corren creix... S'hi acosten... Vinga... S'hi acosten encara més... Només em falten un parell de metres... Ja hi arriben... Lleve la mà del turmell i l'allargue cap al marc de la porta... Ja estan ací. Els veig volar per les escales. Els reconec tot i els seus rostres desencaixats. Els brams fan tremolar les parets. Jo els cride desesperat, EEEH! Potser és millor que algú m'agafe pels muscles i em baixe. La policia ja deu haver-hi arribat. Ara més fort: EEEH! No em senten... Déu meu... Ningú no em sent! Però, què dic? Seré imbècil! Com puc voler que em porten al braç? Ens quedaríem enrere... Seríem una presa fàcil... Déu meu... No deu estar massa lluny... Em torne a quedar sol.

M'agafe fort del marc de la porta i m'impulse a poc a poc dins l'aula. El turmell em fa molt de mal però aconseguisc entrar-hi. M'arrossegue entre les cadires i les taules. Ja no hi ha renou. El silenci m'engàbia. Ara tot ha canviat. Estem ell i jo. La presa i el caçador. Sols. O potser no. Potser n'hi ha més com jo amagats en altres classes. Espere que sí, espere que es distraga amb ells, que els... bé... que els ho faça abans que a mi... Tinc calfreds i respire fort, molt fort. M'amague darrere la taula de la professora. És més alta i ampla que les altres i té una fusta que arriba als peus per la banda de davant. Ací no em veurà. Espere.

Passen els segons. Els minuts. No puc evitar plorar. Però ho faig gairebé en silenci mentre tanque els punys amb ràbia. No puc fer-hi res més. Em quedaré ací amagat. No hi ha cap altre camí. Esperaré que pugen els policies i em rescaten.

Només desitge que ho facen ràpid, abans que... Déu meu... Ara recorde aquell xic! He tingut un flaix. El tinc vist del menjador. Sempre vestia de negre. No parlava molt. Déu meu... És clar que sí! Ara me'n recorde... Era aquell xic amb qui es van barallar els meus amics al menjador. Deia no sé quines històries de la selecció natural, de la sobrevaloració de la raça humana, de la mort. Algú em va dir que mirara el seus vídeos a Internet... Sí, ara el recorde... És ell... Déu meu... Però com ha sigut capaç? Tremole.

No sé quant fa que estic ací amagat. Però almenys veig un angle de la finestra. Està just dalt de mi, a la dreta. Això em tranquil-litza, Veig el cel. Neva, com sempre.
Sent una remor des de l'exterior. Deu haver-hi arribat ja la policia? Tant de bo. Intente alçar-me mig metre. La distància suficient per a mirar per la finestra. Trac mig cap i veig l'enrenou que hi ha allà baix. A l'entrada de l'institut hi ha desenes de cotxes i furgonetes de la policia. També tanquetes de l'exèrcit. Tots corren i s'organitzen. Porten armilles antibales i grans armes automàtiques al coll. Un altre dia m'espantarien. Però ara m'alleugereixen la por. La suavitzen. La controlen.

Un soroll. El cor se'm dispara. Què deu haver sigut? Qui el deu haver fet? Em marege. Un altre soroll... Déu meu... Són passos? Algú ha entrat a l'aula. Respire ràpid però ara tracte de contenir el soroll al màxim. Torne a veure borrós. Un altre pas. Silenci. I un altre. Qui és? És ell? Siga qui siga, camina molt a poc a poc. Em rebentarà el cor... Sembla un caçador... Em busca? Deu ser un policia... ? I si és un altre alumne... ? S'hi acosta... Ja gairebé el tinc a tocar... El sent respirar... Em deu sentir ell a mi... ? M'arrupisc encara més amb els braços contra les cames. S'hi acosta més... I més... I de sobte trets. TA-TA-TA-TA-TA-TA! I més trets. I ara a ràfegues. La persona que hi ha a l'aula corre cap als trets. Desapareix i em quede sol amb el cap entre les cames. I les ràfegues curtes que fan TA-TA-TA-TA-TA-TA! I els crits dels policies que corren amunt i avall per l'edifici i el tiroteig que no cessa TA-TA-TA-TA-TA-TA! Però no dura massa. Després de la tempesta, el silenci.

Al cap d'una estona sent algú que crida noms. Jo brame que estic ací amagat. Una professora entra a classe acompanyada d'un policia amb aquella armilla antibales i la gran arma automàtica penjada al coll. Busquen davall les taules, entre les cadires, dins els armaris i per fi em descobreixen arrupit sota la taula. La professora plora mentre m'agafa, m'estreny contra el pit i em posa la mà entre els cabells curts. Està molt alterada. Molt. Respira fort i trau mocs pel nas. Jo ja no ho faig. Ara estic tranquil. Molt. No puc deixar de mirar aquella gran arma automàtica de l'agent que ha entrat amb ella. I com m'atrau. I com m'ompli de pau. Sí, demà mateix me'n compraré una. Una de ben grossa. L'amagaré sota el llit. La portaré a l'escola. Em protegirà.


MIEDO


Estoy escondido dentro de un armario. Oigo la gente gritar. Son gritos confusos, borrosos. Los oigo pero no los distingo. No sé qué dicen. Estoy muy nervioso. Tiemblo. Las piernas me fallan. Tengo ganas de llorar. Dios mío, ¿qué hago? No lo sé. Este sitio no es muy seguro. Será mejor que me mueva, que me marche, que intent salir afuera. Todavía tengo la imagen de la sangre y los gritos y todos huyendo y el cuerpo de la señorita Malkki tirado en tierra... Dios mío, ¿por qué? Todo ha sido muy rápido y caótico. He corrido entre los disparos y la sangre y me he escondido en el armario de una aula. No sé ni cómo he llegado. Dios mío... Pero no me puedo hundir. He de ser fuerte. He de salir de aquí. Lo hago. Avanzo de rodillas entre las sillas y las mesas. Intento no hacer ruído. Respiro fuerte y rápido. Ya estoy en la puerta. Lo he conseguido. Y ahora, ¿la abro? No, no lo sé... O quizá sí... No lo sé. Pero he de ser valiente.

Abro la puerta. Lentamente. Trato de no hacer ruído. Pero chirría. La puta puerta... Los nervios me queman en el estómago. Son como agujas. Asomo la cabeza. Veo un pasillo largo y ancho. Está vacío. Miro a un lado y a otro. Nada raro. Está completamente vacío. Pero ahora empiezo a verlo todo borroso. Las pulsaciones cada vez van más rápidas. ¿Por qué lo veo todo borroso? ¿Estaré herido? Me palpo el cuerpo. No tengo ninguna herida, pero la camisa está manchada de sangre. Me espanto. Me empieza es respiración entrecortada que hago cuando voy a llorar. Pero no puedo hacerlo. No puedo llorar... ¡Haz el favor de no llorar! He de mantener la calma. Me lo repito una vez y otra hasta que consigo serenarme. Asomo toda la cabeza por la puerta. Me sitúo. Veo las orlas de los antiguos alumnos. Luego estoy en el tercer piso. Tendré que atravesar todo el pasillo para llegar al vestíbulo. Allí hay una escalera que baja hacia la entrada principal. De acuerdo. Ya sé dónde estoy. Pero, ¿y él? ¿Dónde estará? Ya no se oyen gritos. Eso me pone todavía más nervioso. Pero he de huir de esto. Me decido. No tengo otra opción.

¡Rápido! Los latidos golpean mi pecho. Me levanto y corro por el pasillo vacío. Los pasos resuenan y la respiración se amplifica. Llego a la pared del final y me detengo. Apoyo mi espalda y me agacho de nuevo. Y de repente un tiro. TA y otro TA y otro TA. Hacen un ruido terrible, tanto como los gritos que los acompañan. Y más gritos. Pero no sé de dónde vienen. Me quedo helado y respiro fuerte, muy fuerte, mientras los mocos asoman por mi nariz. ¿Qué puede estar pasando? Me levanto de un salto y corro de nuevo. Giro a la izquierda, atravieso otro pasillo y llego al vestíbulo. Veo la escalera y me abalanzo a ella. Bajo sin pensar, nervioso y confuso. Mis pies vuelan, y me hacen saltar los escalones de dos en dos, pero caigo y ruedo por la escalera hasta llegar al segundo. Me golpeo las piernas y los brazos. Me levanto e intento seguir. Pero no puedo. Me quedo clavado. Un intenso pinchazo me atraviesa el tobillo. Doy un grito seco, AAAH, mientras me pongo la mano en el pie. Me desequilibro y quedo tirado en tierra. No puedo caminar. Respiro fuerte, muy fuerte, y los mocos me cuelgan de la nariz. Quiero levantarme: no puedo... ¡No puedo moverme! Los gritos están ahora más cercanos. Los oigo. Y bajan por la escalera.

Dios mío! ¿Bajan? Intento arrastrarme sujetándome el pie. No me quedan casi fuerzas, pero tengo otra alternativa. Me acerco lentamente hacia la clase que hay frente a las escaleras. Quedan unos diez metros. Allí estaré más seguro.

El jaleo que me llega de la escalera cada vez es más fuerte. De nuevo veo borroso. Resuenan las carreras. Se acercan. La tensión me ahoga. El sudor me empapa. Lo estoy consiguiendo... El ruído de los que corren crece... Se acercan... Venga.... Se acercan todavía más... Sólo me faltan un par de metros... Ya llegan... aparto la mano del tobillo y la estiro hacia el marco de la puerta... Ya están aquí. Los veo volar por las escaleras. Los reconozco a pesar de sus rostros desencajados. Sus bramidos hacen temblar las parees. Yo les grito desesperado, EEEH. Quizá es mejor que alguien me coja a hombros y me baje. La policía ya debe haber llegado. Ahora más fuerte: EEEH. ¡No me oyen... Dios mío... Nadie me oye! Pero, ¿qué digo? ¡Seré imbécil! Como puedo pretender que me lleven a hombros? Nos quedaríamos atrás... Seríamos una presa fácil... Dios mío... No debe estar muy lejos... Me vuelvo a quedar solo.

Me cojo fuerte del marco de la puerta y me impulso poco a poco dentro del aula. El tobillo me duele mucho pero consigo entrar. Me arrastro entre las sillas y las mesas. Ya no hay jaleó. El silencio me enjaula. Ahora todo ha cambiado. Estamos él y yo. La presa y el cazador. Solos. O quizá no. Quizá hay más como yo escondidos en otras clases. Espero que sí, espero que se distraiga con ellos, que los... bien... que se lo haga antes que a mí... Tengo escalofríos y respiro fuerte, muy fuerte. Me escondo detrás de la mesa de la profesora. Es más alta y ancha que las otras y tiene una tabla que llega al suelo por la parte de delante. Así no me verá. Espero.

Pasan los segundos. Los minutos. No puedo evitar llorar. Pero lo hago casi en silencio mientras aprieto con rabia los puños.No puedo hacer más. Me quedaré aquí escondido. No tengo alternativa. Esperaré a que suban los policías y me rescaten.

Sólo deseo que lo hagan rápido, antes que... Dios mío... ¡Ahora me acuerdo del tip! Me ha venido un flash. Lo había visto en el comedor. Siempre vestía de negro. No hablaba mucho. Dios mío... ¡Claro que sí! Ahora me acuerdo... Era aquel tipo con quien se pelearon mis amigos en el comedor. Contaba no se qué historias de la selección natural, de la sobrevaloración de la raza humana, de la muerte. Alguien me dijo que mirara sus vídeos en Internet... Sí, ahora lo recuerdo... Es él... Dios mío... ¿Pero cómo ha podido? Tiemblo.

No sé cuánto hace que estoy aquí escondido. Pero al menos veo un ángulo de la ventana. Está justo encima de mí, a la derecha. Eso me tranquiliza. Veo el cielo. Nieva, como siempre.

Oigo un rumor desde el exterior. ¿Habrá llegado ya la policía? Tanto mejor. Intento levantarme medio metro. La distancia suficiente para mirar por la ventana. Saco media cabeza y contemplo el follón que hay montado allá abajo. A la entrada del instituto hay decenas de coches y furgonetas de la policía. También tanquetas del ejército. Todos corren y se organizan. Llevan chalecos antibalas y grandes armas automáticas colgadas. Otro día cualquiera me espantarían. Pero hoy me aligeran el miedo. Lo suavizan. Lo controlan.

Un ruído. El corazón se me dispara. ¿Qué habrá sido? ¿Quién lo habrá hecho? Me mareo. Otro ruído... Dios mío... ¿Son pasos? Alguien ha entrado al aula. Respiro rápido pero ahora trato de contener al máximo el ruído. Vuelvo a ver borroso. Otro paso. Silencio. Y otro. ¿Quién es? ¿Es él? Sea quien sea camina muy despacio. Me reventará el corazón... Parece un cazador... ¿Me busca? ¿Será un policía...? ¿Y si es otro alumno...? Se acerca... Ya casi está a mi altura... Lo escucho respirar... ¿Me oirá también él a mí...? Me acurruco todavía más con los brazos contra las piernas. Se acerca más... Y más... Y de repente disparos. TA-TA-TA-TA-TA-TA. Y más disparos. Y ahora a ráfagas. La persona que hay en el aula corre hacia los disparos. Desaparece y me quedo solo con la cabeza entre las piernas. Y las ráfagas curtas que hacen TA-TA-TA-TA-TA-TA. Y los gritos de los policías que corren arriba y abajo por el edificio y el tiroteo que no cesa TA-TA-TA-TA-TA-TA. Pero dura poco. Tras la tempestad el silencio.

Al cabo de un rato oigo que alguien grita nombres. Yo me desgañito diciendo que estoy aquí escondido. Una profesora entra en clase acompañada de un policía con aquel chaleco antibalas y aquella gran arma automàtica colgada del cuello. Buscan bajo las mesas, entre las sillas, dentro de los armarios y por fin me descubren acurrucado bajo la mesa. La profesora llora mientras me coge, me estrecha contra el pecho y me pasa la mano entre mis cabellos cortos. Está muy alterada. Mucho. Respira fuerte y le cuelga el moco de la nariz. Yo ya no. Ahora estoy tranquilo. Mucho. No puedo dejar de mirar aquella gran arma automàtica del agente que ha entrado acompañándola. Y cómo me atrae. Y cómo me llena de paz. Sí, mañana mismo me compraré una. Una bien gorda. La esconderé bajo la cama. La traeré al colegio. Me protegerá.

2 comentaris:

Daniel Yanez-Gonzalez ha dit...

¡Ese bajo ska!
Está bien, pero lo que más me gusta es que le añade toques modernos y samples. ¡No como ciertos grupos ingleses actuales de ska que repiten una y mil veces los mismos sonidos y acordes de los 70!
Renovarse o morir.
¿Las fotos son tuyas?
Pau y los Specials.
Daniel.

julio navarro ha dit...

No, Daniel, simplemente busqué algo del grupo para ilustrar el cuento del vocalista.

Me alegro que te haya gustado el grupo de mis paisanos.