1libro1euro

1 Libro = 1 Euro ~ Save The Children

traductor

Charles Darwin quotation

Ignorance more frequently begets confidence than does knowledge: it is those who know little, and not those who know much, who so positively assert that this or that problem will never be solved by science

Jean-Baptiste Colbert quotation

L'art de l'imposition consiste à plumer l'oie pour obtenir le plus possible de plumes avec le moins possible de cris

Somebody quotation

El miedo es la via perfecta hacia el lado oscuro. El miedo lleva a Windows, Windows a la desesperacion, esta al odio hacia Bill Gates y ese odio lleva a LINUX

Vares Velles

Vares Velles
Al Tall

Això és Espanya (vara seguidilla) per Al Tall

dimecres, 26 de novembre del 2008

Hom porta la pàtria als gens. I l'idioma, afegesc humilment i estadística

Avui, al suplement de Futur del diari El País, llegesc un article intitulat

article que ens ve a dir una cosa que, a poc que pensem, sembla bastant lògica: les poblacions tendeixen a ser geogràficament i temporalment homogènies. Cert que els desplaçaments i les migracions existeixen, però llevat de casos excepcionals, no suposen una variació substancial del mapa genètic.

I he recordat un llibre de Luigi Luca Cavalli-Sforza que vaig llegir fa uns anys: "Gens, pobles i llengües", on feia un estudi similar, i obtenia uns resultats força paral·lels, però aquesta vegada relacionant mapa genètic amb mapa lingüístic.

Com en el cas que ens ocupa, les variacions regionals dialectals es corresponien amb variacions "dialectals" (o siga mínimes) genètiques.

Un altre resultat molt interessant del llibre de Cavalli-Sforza era l'escasa dispersió del gènere humà, i el seguiment de les migracions.



3 comentaris:

XARBET ha dit...

Interessant article que mereixeria millor títol. La paraula pàtria esta tan prostituïda que fa inclòs por. Salut

julio navarro ha dit...

A jo, el que em va resultar molt interessant va ser el llibre que cit, per cert un llibre radicalment antiracista i sense cap valoració d'un idioma sobre un altre.

Anònim ha dit...

muy interesante, estamos d eacuerdo,...la patria en los genes, y las insignias y simbolos grabado en la frente...como ya alumbrara LEÓN FELIPE..

un beso